Agora Kazı Alanı Genişletiliyor



İzmir’de, toplam büyüklüğü 4 bin 65 metrekarelik 20 parsel, Agora kazı alanına dahil edilecek, parseller üzerinde bulunan 14 bina İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu gözetiminde yıkılacak.

Kentin en önemli kazı alanlarından olan ve 22 bin 400 metrekare alanda yılın 12 ayı devam eden Agora kazılarının alanı genişletiliyor. Agora Çevresi Koruma-Geliştirme ve Yaşatma Projesi çerçevesinde belediye, Agora çevresinde bazı binalarda kamulaştırma çalışmaları yapıyor. Bu çerçevede kamulaştırılan alanlar ile ilgili yasal süreç tamamlandı ve mülkiyet belediyeye geçti.

İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile bağlantıya geçildi ve bölge 1. derecede arkeolojik SİT bölgesi olduğu için belediye mülkiyetindeki yerlerde bulunan 14 binanın yıkımı için izin alındı. Arkeolog gözetiminde binaların yıkılacağını belirten yetkililer, Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın bu binaların yıkımı için 4 Şubat’ta ihaleye çıkacağını kaydettiler. Belediye mülkiyetindeki diğer 5 parselin boş ve bir parsel üzerinde de antik duvar kalıntısı olduğunu belirten yetkililer, “Agora ve Çevresi Koruma-Geliştirme ve Yaşatma Projesi çerçevesinde ilk etapta 20 parsel belirlendi. Bu parseller yasal süreç sonucu kamulaştırıldı. Böylece dar bir alana sıkıştırılmış Agora kazı alanı daha da belirgin hale getirilecek. Binaların yıkımıyla birlikte özellikle katlı otopark tarafından bölge daha da belirgin ortaya çıkacak. Bu bölgede yer alan giriş kapısı yeniden ele alınarak düzenlenecek ve güzelleştirilecek. Artık İzmir’e gelen turistler bu kapıdan Agora’ya giriş yapabilecekler” diye konuştular.

Proje çerçevesinde ilk etapta 90 binanın daha kamulaştırılması gerektiğini belirten belediye yetkilileri, böylece Agora kazı alanının İkiçeşmelik Caddesi olarak da bilinen Eşrefpaşa Caddesi’nden de görünebileceğini, etrafındaki gecekondu görünümünün de bir ölçüde yok olabileceğini bildirdiler.