Ağrı'da deprem: 18 ölü, 50 yaralı



Ağrı’da merkez üssü Doğubeyazıt olan 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Saat 01.30 sıralarında meydana gelen depremde ilk belirlemelere göre, Doğubeyazıt ilçesine bağlı Yığınçal köyünde 18 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi de yaralandı.

Doğubeyazıt ilçesine bağlı Sağlıksuyu, Kutlubulak ve Yığınçal köylerinde de bazı binalarda hasar meydana geldi. Bu köylerden de hastanelere ulaşan yaralı sayısının 50'nin üzerinde olduğu belirtiliyor.


Depremin şiddeti

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi, depremin süreye bağlı büyüklüğünü (Md) 5.0, Yerel (Lokal) Büyüklüğünü (Ml) ise 5.1 olarak açıkladı. Açıklamada, depremin, yerin 5 kilometre altında olduğu belirtildi.

Bu arada, Erzurum'un Aşkale ilçesinde gece saat 03.17'de 3.3 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiği açıklandı.

Can kaybının nedeni toprak damlı evler

Depremde can kaybının fazla olmasının nedeni ise yine toprak damlı, ilkel şartlarla yapılmış konutlar oldu.

18 kişinin yaşamını yitirdiği köyde, can kaybının fazla olmasının yine konutların yapısından kaynaklandığı belirtildi.

Erzurum'da, 25 ve 28 Mart'ta meydana gelen 5.1 ve 5.3 büyüklüğündeki iki deprem de yıkıcı olmuş ve Aşkale İlçesi'ne bağlı köylerde yine 18 kişi can vermişti.

Arama-kurtarma çalışmaları sürüyor

Ağrı Valisi Hüseyin Yavuzdemir, depremde en çok hasarın Yığınçal köyünde meydana geldiğini söyledi.

Vali Yavuzdemir, bu bölgede sağlıklı bir yapılaşma olmadığı için yıkılan ev sayısının fazla olmasına dikkat çekti.

Yayla mevsimi olduğu için bölge halkının daha çok yaylalarına gittiğini anlatan Yavuzdemir, bu nedenle can kaybının az olacağını tahmin ettiğini söyledi.

Doğubeyazıt merkezinde şu ana kadar zarar gören bir bölgenin tespit edilmediğini söyleyen Vali Yavuzdemir, arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Van ve Erzurum'dan sivil savunma ekipleri ve Doğubeyazıt Tugay Komutanlığı'na bağlı kurtarma ekipleri de deprem bölgesine hareket etti.

TSK, bölgeye 'kurtarma bölüğü' gönderdi

Türk Silahlı Kuvvetleri, Ağrı'nın Doğubeyazıt İlçesi'nde meydana gelen deprem nedeniyle, bölgeye 'Doğal Afet Yardım Kurtarma Bölüğü' gönderdi.

TSK, depremin haber alınmasının ardından 1. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'ndan, bölgede arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Doğal Afet Yardım Kurtarma Bölüğü ile altı ambulansın bölgeye gönderildiğini açıkladı.

Depremden etkilenen Yığılçalı, Sağlıksuyu, Aşağıyığılca ve Karabulak köylerinde 43 çadır kurulduğu belirtilerek, mutfak, içme suyu, battaniye ve ilkyardım malzemelerinin bölgeye sevkedildiği kaydedildi.

Kızılay çadır gönderdi

Deprem sırasında paniğe kapılıp, balkon ve pencerelerden atlayan birçok kişi de yaralanarak, hastaneye kaldırıldı.

Depremin ardından, köylere çok sayıda ambulans sevkedildi. Kızılay Erzurum Bölge Müdürlüğü, 100 çadır ve 500 battaniyenin deprem bölgesine gönderildiğini açıkladı.

Iğdır ve çevre illerden de hissedilen sarsıntı nedeniyle, halk evlerine girmeyip geceyi dışarıda geçirmeyi tercih etti.

5 artçı sarsıntı

Depremin ardından, artçı sarsıntıların devam ettiği bildirildi. Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Doğubayazıt İlçesi'ndeki depremin ardından, şu ana kadar 5 artçı sarsıntının yaşandığı öğrenildi.

Kandilli Rasathanesi: "Bölgede diri faylar mevcut"

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Doğubayazıt'ta gerçekleşen depremin ardından bölgede hafif şiddette artçı depremlerin olabileceği uyarısında bulundu.

Enstitü'den yapılan yazılı açıklamada, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi yakınlarında, yerel saat ile 01.30'da, 5.0 aletsel büyüklüğünde, orta şiddette bir deprem meydana geldiği ve depremin dış merkezinin Doğubayazıt-Iğdır arası olduğu kaydedildi.

Depremin olduğu yere en yakın yerleşim birimlerinin Bosyayla, Bardaklı, Karabulak ve Sazoba olduğu bildirilen açıklamada, şöyle denildi:

''Deprem bu bölgede geleneksel yapı tarzı olan yığma-kerpiç yapılarda kısmen de olsa can kaybına ve hasara neden olabilir. Bu depremden sonra bölgede hafif şiddette artçı depremlerin olması beklenebilir. Artçı depremler zaman içerisinde sıklıkları ve büyüklükleri azalarak birkaç gün devam edebilir.''

''BÖLGEDE TANINMIŞ DİRİ FAYLAR MEVCUTTUR''

Bölgenin Kuzey Anadolu Fay Zonu ile Doğu Anadolu Fay zonlarının dışında, Ağrı bölgesi yerel fay sistemleri içinde yer aldığı belirtilen açıklamada, ''Bölgede tanınmış diri faylar mevcuttur. Bu faylar Balık Gölü Fayı, Doğubayazıt Fayı, Iğdır ve Ağrı Fayları olarak adlandırılır'' ifadesine yer verildi.

Açıklamada depremin dış merkezinin, Doğubayazıt Fay Sistemi'nin kuzeyi ile Iğdır Fay sisteminin güneyi arasında yer aldığı ifade edildi.

Bölgede genelde K-KB gidişli aktif tali kırıklar bulunduğu ifade edilen açıklamada, ''Ağrı-Doğubayazıt-Iğdır üçgeni arasında kalan bölgede tali kırıklar çok parçalı olup, zaman zaman 5.0 ile 5.5 büyüklüğünde depremler üretebilirler'' denildi.

Aynı zamanda, Rasathane yetkilileri, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, Doğubayazıt'ta 01.30'da gerçekleşen depremin, süreye bağlı olarak hesaplanan aletsel büyüklüğünün (MD) 5.0 olduğunu, dalgalardaki genliklerden hesaplanan lokal büyüklüğünün (ML) ise 5.1 olarak belirlendiğini ifade ettiler.
Doğubayazıt'taki depremin yerin 5 kilometre derinliğinde meydana geldiği öğrenildi.