Ağustos'ta İhracat Rakamları Düştü



Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ağustos ayı ihracat rakamlarıKarabük'te açıkladı. Buna göre, Ağustos ayında toplam ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 düşerek 10 milyar 505 milyon dolara geriledi. Son 12 ay açısından değerlendirildiğinde ise toplam ihracat bir önceki 12 aylık döneme oranla yüzde 10,91 artışla 143 milyar 931 milyon dolara ulaştı. Toplam ihracat 2012 Ocak-Ağustos döneminde 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 10,17 artışla 97 milyar 717 milyon dolara yükseldi.

TİM verilerine göre, bu yıl Ağustos ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 455 milyon dolar ile kimyevi maddeler sektörü gerçekleştirdi. Otomotiv sektörü ise Ağustos ayında ilk 3 sektör arasına giremedi. Ağustos ayında ihracatta ilk üç sırayı geçen ay olduğu gibi Almanya, Irak ve İngiltere aldı. İhracat, Almanya'ya 978 milyon 130 bin dolar, Irak'a 883 milyon 60 bin dolar, İngiltere'ye ise 630 milyon 792 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.

Geçen ay en fazla ihracatı 1 milyar 455 milyon dolar ile kimyevi maddeler sektörü gerçekleştirdi. Türkiye ihracatından yüzde 13,86 pay alan kimyevi maddeler sektörünün geçen aydaki ihracatı 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 0,67 oranında arttı. Bu sektörü 1 milyar 309 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörü izlerken, sektörün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,26 azaldı. Geçen ay çelik sektörü 1 milyar 280 milyon dolarlık, otomotiv sektörü 1 milyar 72 milyon dolarlık, elektrik elektronik ve makine bilişim sektörü 957 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Ağustos ayında tarım sektörünün ihracatı 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 4,72 azalarak 1 milyar 350 milyon dolara geriledi. Madencilik sektörünün ihracatı ise yüzde 2,01 gerileyerek 343 milyon dolara düşerken, sanayi sektörünün ihracatı ise yüzde 4,68 azalarak 8 milyar 811 milyon 244 bin dolara geriledi. Geçen ay ihracatta sanayinin payı yüzde 83,87, tarımın payı yüzde 12,86, madenciliğin payı ise yüzde 3,27 oldu. Geçen ay ihracatını en fazla artıran sektör savunma sanayi oldu. Savunma sanayi sektörü ihracatı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 61,56 artarak 115 milyon 911 bin dolara çıktı.

Geçen ay ihracatçı birlikleri genel sekterlikleri bazında en fazla ihracatı 3 milyar 342 milyon 507 bin dolarla İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri (İMMİB) gerçekleştirirken, İMMİB'i, 1 milyar 521 milyon 606 bin dolarla İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) ve 1 milyar 177 milyon 640 bin dolarla Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) izledi.



Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin AB ülkelerine ihracatının Ağustos ayında yüzde 13 gerilediğini belirterek, 8 aydaki gerilemenin ise yüzde 11 olduğunu bildirdi. Avrupa merkezli bir krizin yaşandığını vurgulayan Büyükekşi, ''Bu krizin bizleri de olumsuz bir biçimde etkilediğini söylemeye gerek yok. Zira AB ülkeleri dış ticaretimizde en büyük payı alıyor. Avrupa'dan gelen ekonomik veriler, Euro Bölgesi'nin 3. çeyrekte de daralma yaşayacağına işaret ediyor. Bu daralma ve durgunluğun uzun süreli devam etme riski en çok çekinilen senaryodur. Bu kriz yüzünden Avrupalı tüketicilerin alım gücü ne yazık ki düşüyor. Artık fiyat odaklı tercihlere yöneldiler. Hatta Avrupa'da tüketici ürünleri satan büyük firmalar artık ürün gramajlarını düşürme yoluna gitmeye başladılar. Daha küçük boyuttaki ürünlerin satışı yaygınlaşıyor. Bu da krizin boyutu hakkında bizlere fikir veriyor'' dedi.

''ABD'de ekonomi çok parlak bir görüntü çizmiyor''

Amerika Birleşik Devletleri'nde de ekonominin çok parlak bir görüntü çizmediğini belirten Büyükekşi, ''Kayda değer bir gelişme içinde değiller. Dünya ticaretinin önemli aktörleri olan Çin'de de Japonya'da da büyüme hızı önemli ölçüde düştü. Yani buralarda da sıkıntı var. Kısacası, neredeyse tüm dünyada büyüme oranları düşüyor, resesyon süreci uzuyor. Türkiye ekonomisi de maalesef yavaş yavaş bu durumun olumsuz yansımalarını yaşamaya başladı'' bilgilerini aktardı.

Anketlere göre ihracatçıların yıl sonu büyüme beklentisinin yüzde 6,5 olduğunu söyleyen Büyükekşi, şu taleplerde bulundu:

''Ancak şöyle de bir gerçek var ki ihracatçılarımız, ihracatta pazarlarını koruyabilmek için, müşterilerini kaybetmemek için sürekli fiyat kırmak zorunda kalıyor. Çünkü dünya piyasalarında kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. İhracatçılarımız da bu ortamda rekabetçi fiyat sunmakta zorlanıyorlar. Hedef ülkelerdeki olumsuz ekonomik koşulların yanı sıra yüksek kredi maliyetleri ihracatçımızı olumsuz etkiliyor.
Bütün büyük müşterilerimiz olan ülkelerde tüketicilerin satın alma güçleri düştü. Bizim hemen buna göre pozisyon almamız gerekiyor. Ve ne yazık ki, pozisyon almanın maliyetini bütünüyle ihracatçı üstlenmek zorunda kalıyor. Oysa, kredi maliyetleri koşullara göre yeniden düzenlenebilse, döviz kurları reel seviyelerde tutunabilse, rekabet gücümüzü düşüren iki önemli sorunu çözmüş olacağız. İşte bu yüzden, yatırım ekosistemini daha da canlandırmak için, kredi maliyetlerinin daha uygun seviyelere çekilmesi gerektiğine inanıyoruz.''

''2013 yılında Merkez Bankası Başkanımızın dediği gibi karayolundan gidelim''

Bu konuyla ilgili olarak, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarını anımsatan Büyükekşi, ''Sayın Başkan, Merkez Bankası-nın faiz koridorunu dikkatli bir şekilde aşağı çekeceğini ifade etti. Böylece kredi maliyetleri de aşağıya inecek. Sayın Başkanın fiyat istikrarının yanı sıra finansal istikrarın da korunacağı yönünde açıklamaları oldu. Biz de ihracatçılar olarak, finansal istikrarın Türkiye'nin geleceği açısından önemli olduğunu 2 yıldan beri sık sık vurguluyoruz. Ve bu konuda farkındalık yaratılması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz'' ifadelerini kullandı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'ya da bu doğrultuda politikalar izlediği için teşekkür eden Büyükekşi, şöyle devam etti:

''2013 yılında Merkez Bankası Başkanımızın dediği gibi karayolundan gidelim. Ancak karayolundan giderken ihracat aracını kullanırsak hem daha güvenli seyahat ederiz hem de hızımızı çok kesmemiş oluruz. İşte bu nedenle ihracata 2013-de daha çok destek ve özen gerekiyor. Merkez Bankası'ndan bir önemli isteğimiz daha var. Onu da tekrar dile getirmek istiyorum. Hepimizin bildiği üzere, büyümeyi yavaşlatmak için ticari kredilere sınırlamalar getiriliyor. Ama bu durum ihracatçıyı da kapsıyor. Oysa ihracat kredileri için ayrı bir düzenleme yapılması gerektiğine inanıyoruz. İhracatçılarımızın finansman sorunlarının çözümü için, TİM olarak, yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bankacılık sektörü temsilcileriyle, ticari bankalarla, katılım bankalarıyla ayrı ayrı görüştük. Şimdi de gündemimizde faktöring temsilcileriyle görüşmek var. Finansman maliyetinin yükünü hafifletebilmek için ihracatçılarımız adına çok önemli çabalar gösteriyoruz. Tüm finans sektöründen ihracatçılarımıza pozitif ayrımcılık talep ediyoruz.



''Avrupa'daki gerileme sürüyor''

İhracatı bölge, ülke ve sektör bazında analiz eden Büyükekşi, şunları söyledi:

''AB ülkelerine ihracatımız ağustos ayında yüzde 13 geriledi. İlk 8 aydaki gerileme ise yüzde 11 oldu. Geçen sene ağustos ayında AB ülkelerinin tüm ihracatımızdaki payı yüzde 43,9 iken bu sene bu oran yüzde 40'a indi.Hazır giyim sektörünün AB'ye ihracatı ağustos ayında yüzde 14, otomotiv sektörünün yüzde 21, elektrik-elektronik sektörünün yüzde 7 düştü. Kimyevi maddeler ve meyve sebze sektörümüz AB'ye yüzde 20 ihracat artışı yakaladı. 26 sektörümüzden 7'sinin AB'ye ihracatı ağustos ayında artarken, 19 sektörümüzün AB'ye ihracatı geriledi.

Ortadoğu'ya ihracat ağustos ayında yüzde 13 arttı. Çelik sektörünün Ortadoğu'ya ihracatı ağustos ayında yüzde 37, kimyevi maddeler sektörünün ihracatı yüzde 25 arttı. Hububat sektörünün Ortadoğu'ya ihracatı yüzde 1, elektrik sektörünün ihracatı yüzde 2 düştü. Afrika'ya ihracatımız ağustos ayında yüzde 3 artış gösterdi. Kimyevi maddeler sektörünün Afrika'ya ihracatı ağustos ayında yüzde 15, otomotiv sektörünün ihracatı yüzde 26, elektrik sektörünün yüzde 12 artış gösterdi. Çelik ve hububat sektörünün Afrika'ya ihracatı ise ağustos ayında yüzde 29 geriledi. ABD'ye ihracat yüzde 22 arttı. İlk 8 ayda ise AB'ye ihracatımız yüzde 11 düşerken, Afrika'ya ihracatımız yüzde 33, Amerika'ya ihracatımız yüzde 22, Asya'ya yüzde 15 artış gösterdi.''

Ağustos ayında en fazla ihracat yapılan ülkenin 978 milyon dolar ihracat ile Almanya olduğu bilgisini aktaran Büyükekşi, ''Almanya'yı Irak, İngiltere, Rusya ve Fransa takip etti. Ağustos ayında en fazla ihracat yaptığımız ilk 10 ülke arasında, en yüksek ihracat artışını yüzde 47 ile Birleşik Arap Emirlikleri'nde yakaladık. Mısır'a ihracatımız yüzde 34, İran'a ihracatımız yüzde 32, Irak'a yüzde 21, ABD'ye yüzde 17, Rusya'ya yüzde 8 arttı. İlk 10'da yer alan ülkelerden Almanya'ya ihracatımız ağustos ayında yüzde 17, İngiltere'ye yüzde 3, Fransa'ya yüzde 15, İtalya'ya yüzde 8 düştü. İlk 10 pazarımızda ihracatımızın düştüğü 4 ülke de AB üyesi'' dedi.

Büyükekşi, ülke bazında ön plana çıkan ülkeler hakkında da şunları aktardı:

''Ağustos ayında Katar'a ihracatımız yüzde 177, Şili'ye yüzde 152, Ürdün'e yüzde 123, Libya'ya yüzde 104 arttı. Bu ülkelerin yanı sıra Pakistan, Yemen, Kuveyt, Kırgızistan, Bahreyn, Mısır ve Malezya yüksek ihracat artışları yakaladığımız ülkeler oldu. Suriye'ye ihracatımız ağustos ayında yüzde 81, ilk 8 ayda ise yüzde 68 geriledi.''

Ağustos'un lideri Adana oldu, Bursa'nın ihracatı yüzde 14 geriledi

İller bazında ilk 10 ihracatçı ile ilişkin ise Büyükekşi, ''Ağustos ayında ihracatını en fazla artıran il yüzde 3 artış ile Adana oldu. Gaziantep'in ihracatı ise yüzde 1 arttı. İlk 10 ilimiz arasında en fazla ihracatı düşen ilimiz ise ihracatı yüzde 14 gerileyen Bursa oldu. Manisa'nın ihracatı yüzde 14, İzmir'in yüzde 12, Ankara'nın yüzde 9, Denizli'nin yüzde 9, İstanbul'un yüzde 2, Kocaeli ve Hatay'ın yüzde 1 azaldı. Karabük'ün ihracatı ise Ağustos ayında yüzde 4 artış gösterdi.