Agustus Tapınağı'na Büyükşehir Desteği



Ankara Büyükşehir Belediyesi, MÖ 25 yılında yapılan ve bugün Ulus'ta Hacı Bayram Camisi'nin yanında bulunan Agustus Tapınağı'nın zamanla eğilen ve yıkılmaya yüz tutan duvarlarını güçlendirdi. Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezinden yapılan açıklamada, birçok uygarlığa ev sahipliği yapan ve bugünüyle olduğu kadar tarihiyle de dünyaya örnek olan Başkentteki tarihi eserleri, ortaya çıkarma ve koruma çalışmalarının sürdürdürüldüğü ifade edildi.
    
Zamanla eskiyen ve yıkılan, bugün sadece 2 yan duvarı kalan Agustus Tapınağı'nın, duvarlarındaki yazıtların o döneme ait önemli bilgiler içerdiği, bu açıdan da önem arz ettiği belirtilen açıklamada, Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin şu görüşlerine yer verildi:

''Tapınağın, ayakta kalan iki duvarında doğal afetler, depremler ve arazinin yapısından dolayı eğilmeler olmuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonrasında bu tapınağın güçlendirilmesinin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması uygun görüldü. Çalışmalarla tapınağın duvarlarını bu eğilmelerden kurtardık. Yıkılma ihtimalleri sıfıra düştü ve koruma altına alındı. Duvarlar, çelik konstrüksiyon ve duvarlara zarar vermeyecek şekilde papuçlarla desteklendi. Bu sayede bu dev tapınak, artık güvenli ve ziyaretçilere görkemiyle büyük bir seyir keyfi yaşatabilecek.''

Yetkililer, tapınağın etrafının çevre düzenlemesinin de yapıldığını ve burada Hacıbayram Camisi ile iç içe bir tarih ortaya çıktığını belirterek, ''Bentderesi'ndeki Roma Antik Tiyatrosu'ndaki çalışmalarımız da tamamlandığında burada tarihi bir bütünlük oluşacak. Buraya gelen ziyaretçiler adeta tarihin içerisinde yolculuk edecekler'' değerlendirmesinde bulundular.
    
Agustus Tapınağı'nın tarihi
    
Augustus Tapınağı, ilk olarak MÖ 25 yılında Frigyalılar tarafından inşa edildi. Daha sonra zamanla zarar gören tapınak, Roma İmparatoru Augustus'a ithaf edilerek ve bir bağlılık nişanesi olarak Galatya Bölgesi'nin Roma İmparatorluğu topraklarına katılmasından sonra Roma eyaletinin yeni yönetim merkezi haline gelen Ankara'da yeniden yapıldı.

Tapınağın duvarlarına Latince ve Helence iki dilde, kırmızı renkle boyalı harflerle, Türkçe'de ''Ankara Anıtı'' olarak bilinen ''Res Gestae Divi Augustus'' kazınmıştır. Yazıt, Augustus'un kendi eliyle kaleme aldığı ve Roma'daki anıt mezarının girişinde bulunan ancak, daha sonra çalınan iki tunç sütun üzerine kazınmış orijinal belgenin kopyasıdır.

Tapınağın üzerindeki bu kopya, günümüze kadar büyük oranda korunmuş ve Roma Dönemi'ne ait en önemli belgelerden biri kabul edilmiştir. Yazıt, Augustus'un gerçekleştirdiği işlerin bir listesini vermekle kalmaz, imparatorluktaki kurumsal işleyişi de tasvir eder.