Ağva’da İnşa Edilecek Barajlara Tepki!



Birgün Gazetesi'nden Ceren Büyüktetik'in haberine göre, İstanbul’un kuraklık problemini barajlarla çözmeyi planlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Ağva’ya iki dev baraj inşa edeceklerini belirtti. Barajların Sungurlu ve Osmangazi’ye inşa edileceğini söyleyen Eroğlu projelerin hazırlanması için de talimat verdiğini açıkladı. Çevre örgütleri ise barajların İstanbul’un kalan son doğal alanlarından olan Ağva’ya inşa edilecek barajların tüm ekosistemi bozacağını söyleyerek projelere tepki gösterdi.

Şile Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı jeomorfolog Nadi Evren tüm yöre halkının barajlara karşı olduğunu belirterek, “Çok büyük sorunlarına yol açacak ve ekoturizm olumsuz etkilenecek. Bu coğrafyada turizm su varlıklarıyla yapılıyor. Barajlar su tutmaya başlayınca turizmi de kesecekler. Müthiş bir yeşillik suyun altında kalacak. Ekosistem bozulacak. Hayvanlarıya, bitkileriyle, insanlarıyla, kültürüyle herşeyiyle bölge değişmiş olacak. Flora ve faunayı yok edecekler” dedi.

‘Sularda kolibasil artıyor’

Ağva’nın, İstanbul’un kalan son nefes alma noktalarından biri olduğuna dikkat çeken Evren, “Onu da bu projeyle öldürmüş, boğazını kesmiş olacaklar. Baraj yapılacak bölgede 11 Göller Bölgesi dediğimiz mağaralarıyla, şelaleriyle müthiş bir yer bulunuyor. Orada trekkingler yapıyoruz. Bunların hepsi yok olacak” diye konuştu. Evren Sungurulu barajının Ağva’nın tüm suyunu keseceğini de belirterek meydana gelecek çevre kirliliğine de vurgu yaptı.

‘Barajlar kirliliği artıracak’

Evren, “İsaköy’de ve Sungurlu’da şu an faaliyette olan bir regülatör var. Bu regülatörlerin yapımının ardından müthiş bir kirlilik oluştu. Mesela İsaköy regülatörü suyu kesiyor ve yaz aylarında Göksu deresinin önü tamamen kapanıyor, göle dönüşüyor. Onun kenarında birçok otel var. Dolayısıyla kirlilik oluşuyor. Ağva Arıtma Tesisi koydular ama resmen arıtamama tesisi. Arıtılmayan kirli su olduğu gibi dereye akıyor. Kolibasil değerleri arttı. Barajlar yapıldıkça bu kirlilik daha da artacak. Yeşilin ölümüne doğru gidiyor. Regülatörlerle bu duruma gelen sular, baraj yapıldıktan sonra iyice bitecek” dedi. Evren 2012 yılında Göksu nehrinden aldıkları su örneklerini analiz ettirdiklerini ve bakteri değerlerinin yüksek çıktığını söyledi.