''Ahlat Bölgede Cazibe Merkezi Haline Gelecek''



Fotoğraf: Oktay Bayar

Bitlis'in Ahlat ilçesi için oluşturulan 'Kuzey Van Gölü Selçuklu Bölgesi Kültür Temalı Gelişme ve Eylem Planı'nın, bu yıl uygulamaya geçeceği bildirildi. Konu ile ilgili açılamada bulunan Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, plan çerçevesinde, 2011 ve 2023 yılları arasında gerçekleştirilecek olan projelerle, Ahlat'ın çehresinin değişeceğini ve dünya genelinde önemli bir merkez haline geleceğini ifade etti.

Çoban, eylem planıyla 2011 ve 2023 yılları arasında gerçekleştirilmesi düşünülen ve çeşitli kurumlarca uygulamaya konulacak projelerin, Ahlat'ın çehresini değiştireceğini söyledi. Böylelikle Ahlat'ın hak ettiği öneme sahip olacağını ve dünya genelinde önemli bir merkez haline geleceğini anlatan Çoban, ''Plan dahilinde 2011 yılı içinde yapılması düşünülen sosyal ve kültürel faaliyetler, Ahlat kültürel varlıklarının korunması, geliştirilmesi, tanıtımı, çevre düzenlemesi ve altyapı çalışmalarını kapsayacak'' dedi.

 Eylem planında yer alan Ahlat'ın tarihi ve kültürel mirasının korunması ve geliştirilmesi kapsamında, kültürel sergilerin ve festivallerin düzenleneceğini kaydeden Çoban, faaliyetlerle Ahlat'a uluslararası bir hüviyet kazandırılacağını bildirdi.

Eylem planı kapsamındaki, kültür ve turizm yatırımlarıyla, Ahlat'ın bölgede cazibe merkezi haline geleceğini belirten Çoban, ilçede yatırım yapmak isteyenlerin, 10 yıl boyunca her türlü vergiden muaf tutulması ve teşviklerde hukuki düzenlemelerin yapılması gerektiğini kaydetti.

Çoban, ''Kültür ve turizm yatırımlarıyla, Ahlat bölgenin cazibe merkezi olacak. İlçede yatırım yapmak isteyenlerin, 10 yıl boyunca her türlü vergiden muaf tutulması ve teşviklerde hukuki düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Selçuklu sınırları içindeki kamu arazilerinin, kültür ve turizm yatırımcılarına bedelsiz tahsis edilmesi ve arazinin kullanımı için de gerekli düzenlemelerin yapılması lazım'' diye konuştu.

Ahlat'taki kültürel varlıkların korunması, geliştirilmesi ve tanıtımıyla ilgili yapılacak planlarla, Selçuklu Mezarlığı'ndaki kazı çalışmalarına öncelik verilmesi gerektiğini bildiren Çoban, toprak altındaki akıtların çıkarılması ve orijinal kutunun altında kalan sandukaların etraflarının açılarak, temizlenmesi gerektiğini ifade etti.

Çoban, şöyle devam etti:

''Mezarların orijinal seviyeye getirilmesi, alanın drenajının yapılması, çifte hamam kazı çalışmalarının tamamlanarak restorasyona hazır hale getirilmesi, Ovakışla yolunun kaldırılarak zaviyenin çevresindeki kazıların tamamlanması ve restorasyona hazır hale getirilmesi, Harabeşehir'deki Selçuklu Kalesi'nin güneyinde kazı çalışmalarının başlatılması, Osmanlı Kalesi'nde restorasyona yönelik kazı çalışmalarının yapılması, mezar taşlarının restorasyon ve konservasyonuna yönelik proje ve uygulamalar, bu yılki eylem planında öngörülen projeler arasında yer alıyor''.