Ahlatlı Taş Ustası 'Yaşayan İnsan Hazinesi'

Foto: Oktay Bayar (AA)

Kültürel mirasın belirli unsurlarının icrası ve yeniden yapılanması için gerekli bilgi, beceri ve donanıma sahip kişilerin UNESCO tarafından 'Yaşayan İnsan Hazinesi' olarak belirlendiği çalışma kapsamında, Ahlatlı taş ustası Tahsin Kalender, geleneksel el sanatlarından 'Ahlat taş ustalığı' alanında 'Yaşayan İnsan Hazinesi' seçilerek, ödüle layık görüldü.

Tahsin Kalender, 82 yıllık yaşamının 60 yılını taş ustalığı yaparak geçirdiğine değinerek, taş işçiliğinin gün geçtikçe kaybolmaya yüz tuttuğunu ve bundan büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi. Geçmiş dönemlerde taşın binbir güçlükle ustaların elinde şekil bulduğunu anlatan Kalender, teknolojinin gelişmesiyle taş ustalığının da tarihe karıştığını söyledi.

Kaymakam Osman Dölek, Kalender'in ödüle layık görülmesinin devletin ustalara verdiği önemin bir göstergesi olduğunu belirterek, ''Taş ustası Kalender'in 'Yaşayan İnsan Hazinesi' olarak seçilmesi ve ödüle layık görülmesi ilçe için büyük bir gurur kaynağı. Bu ödül hem Ahlat'ın tanıtımı hem de taş ustalarına verilen önem açısından çok önemli. Başarısından dolayı Tahsin Kalender'i tebrik ediyorum'' dedi.
    
Belediye Başkanı Mümtaz Çoban ise ilçenin önemli taş ustalarından olan Kalender'in ödüle layık görülmesinin, UNESCO'nun geçici aday listesinde olan Ahlat'a büyük katkı sağlayacağına inandığını vurgulayarak, 11 Eylül'de düzenlenecek tören ile ödülünü alacak olan Kalender'in tüm masraflarının belediye tarafından karşılanacağını ifade etti.