Ahlat'ta Çevre Düzenlemesi ve Restorasyon Zamanı



Foto: Özkan Olcay

Ahlat Belediye Başkanı Mümtaz Çoban, Tarihi Selçuklu Mezarlığının, UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miras Geçici Listesi'ne önerilmesinden sonra başlatılan çalışmalar kapsamında, bu yıl çevre düzenlemesi, restorasyon ve adaylık sürecinin hızlandırılarak uygulamaya konulması projelerine ağırlık verildiğini belirtti. Çoban, gazetecilere yaptığı açıklamada, çevre düzenlemesi projesi kapsamındaki yolların ve gezi güzergahlarının düzenlenmesi, tabelaların yerlerine konulması, Selçuklu Mezarlığı'ndaki sekizgen kümbetin restorasyon projesinin tamamlanması gibi çalışmaların hızla tamamlanacağını söyledi. Kazı çalışmaları devam eden hamamın üzerindeki koruma örtüsünün, taşlara zarar verebileceğini belirten Çoban, bu örtünün uygun bir malzemeyle değiştirileceğini dile getirdi.

Selçuklu Mezarlığı Müze ve Karşılama Merkezi projesinin tamamlanacağını da belirten Çoban, ''UNESCO için alan yönetim başkanı ve diğer yönetim organlarının belirlenmesi çalışmaları yapılacak. Ahlat eski yerleşim yerinin yönetim alanı sınırlarının ilgili mevzuat çerçevesinde netleştirilmesi ve onaylanmasının ardından, alan başkanı atanacak ve diğer birimlerinin oluşturulmasıyla yönetim planının hazırlanmasına öncelik verilecek'' dedi. UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miras Geçici Listesi adaylık dosyasının hazırlanmasına yönelik çalışmaları, kazı başkanlığıyla koordineli olarak yürüteceklerini kaydeden Çoban, Ahlat Selçuklu Mezarlığı çevre düzenleme projesi kapsamında, Bitlis Valiliği nezdinde, özel mülkiyete ait bazı kamulaştırma faaliyetlerinin de devam edeceğini anımsattı.
    
Çoban, şunları kaydetti:
    
''İkikubbe Mahallesi'nde Çeçen Deresi, Tahtısüleyman Mahallesi ve Keş Deresi alanında kalan yerlerin çevre düzenlemelerinin yapılması, Saka Köyü ören yerinin araştırma ve kazı çalışmaları, Yuvadamı metropol alanında çevre düzenlemesi, Harabeşehir mevkisinde kaya ve mağara cephesindeki çatlaklardan düşen büyük taş parçaları için tedbir alınması ve çevre düzenlemesine gidilmesi yapılacak işlerimiz arasında yer alıyor. Ayrıca bu yıl diğer tescilli kültür varlıklarının korunmasıyla ilgili çalışmalar da yapılacak.''