Ahşaba 100 Milyon Euro Yatırıyor Hadımköy’de Yeni Fabrika Kuruyor



Antalya merkezli AGT Ağaç Sanayi, Hadımköy’de de yeni bir fabrika için 20 milyon Euro’luk yatırım yapacak. Mobilya fabrikalarının önemli profil, panel, duvar kaplamaları, mutfak dolabı kapakları tedarikçisi olan firma Antalya’da yeni MDF fabrikası için de 65 milyon Euro’luk yatırım yapmıştı.

Türkiye’de, önemli mobilya fabrikalarının mobilya profilleri, mobilya panelleri, duvar kaplamaları, mutfak dolabı kapakları tedarikçisi olan ve 52 ülkeye ihracat yapan Antalya merkezli AGT Ağaç Sanayi, Hadımköy’e 20 milyon Euro’luk yatırımla yeni bir fabrika kuracak. Antalya’da yeni MDF fabrikası için de arsa ve inşaat dahil 65 milyon Euro yatırım yapan AGT’nin Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Söylemez, mobilyayı oluşturan her ahşap ürünü üretip sattıklarını söyledi. Mobilya üretmediklerini vurgulayan Söylemez, şu bilgileri verdi: “2009’da 135 milyon TL olan ciromuzu, bu yıl 155 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz. 52 ülkeye mobilya bileşeni ihraç ediyoruz, 20-25 ülkede çok aktifiz. 1999’da hiç ihracatımız yoktu. 2009’da 49 milyon 900 bin dolarlık ihracat yaptık. İç piyasa satışlarımız, 1999’da 2 milyon 100 bin liraydı. Mobilya bileşenlerinde de 6 bin farklı kombinasyonda mal yapıyoruz. Türkiye’de 150, dünyada 250 bayimiz var.”

Ahşap kapıda iddialıyız

AGT Ağaç Sanayi, yaklaşık 1 yıl önce girdiği kapı sektöründe de ihracata başladı. Günlük kapı üretimlerinin 500’ü bulduğunu ifade eden Mustafa Söylemez, “Hedefimiz, günlük 1500 kapı üretmek. Avrupa’nın en büyük kapı üreticisi olmak istiyoruz. Nihai tüketiciye giden tek ürünümüz, AGT Door oldu” diye konuştu.

4 yıldır ilk 500’de

Türkiye pazarında yer alan yabancı mobilya gruplarından biriyle yakın zamanda çalışmaya başlayacaklarını da bildiren Mustafa Söylemez, şöyle konuştu: “İSO 500’e 4 yıldır giriyoruz. Geçen yıl 380’inci büyük sanayi firması olduk. Ahşap sektöründe ilk 500’e 5 firma giriyor. Onlar arasında da üçüncüyüz. Ar-Ge’ya ciddi yatırım yapıyoruz. Satış grafiğimiz ve yatırımlarımız bu şekilde giderse, 2017’de 1 milyar dolar ciroya yaklaşırız.”

Ralli pilotluğu iş hayatında yararlı oluyor

AGT Ralli Team ile ralli pilotluğu da yapan Mustafa Söylemez, birincilikleri olan bir rallici. Ralli ile iş hayatının benzer yanları olduğunu söyleyen Mustafa Söylemez, “Zaman yönetimini iyi öğreniyorsunuz. Saniyeler, saliseler önemli. Senkronizasyon çok önemli. Çünkü bir rallide görev yapan 200-300 kişi ile tüm takımların saatleri uyumludur. Riskli dönemlerde kriz yönetimini çok iyi görüyorsunuz. Ne kadar serinkanlı, kontrollü olursanız o kadar güzel derece çıkartırsınız. Takım çalışmasını en iyi anlatan spor” diye konuştu.

Bütün mobilya fabrikaları bizim niye mobilyacı olalım

Türkiye’de, neredeyse bütün mobilya üreticilerinin müşterileri olduğunu söyleyen Mustafa Söylemez, “Mobilya başka bir iş. Mobilya işine girsek, aslında daha fazla rekabet gücümüz olabilir. Fakat ürün sattığımız firmalara rakip olmayı asla istemeyiz” diyor.