Ovacık Altın Madeni'ne Durdurma Kararı



İzmir 4. İdare Mahkemesi, Bergama Ovacık Altın Madeni imar planlarının yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi. Av. Cangı, TMMOB, DEV MADEN-SEN ve Elele Hareketi adına İzmir Valiliği'ne kaçak konumdaki yapıların yıkılması için dilekçe verdi.

İzmir Bergama Ovacık'ta işletilen altın madeninin imar planı ile ilgili İzmir 4. idare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

"Kamu yararına aykırı"
İzmir, Bergama'da, Newmont Normandy Madencilik Anonim Şirketine (A.Ş.) ait arazilerde ve ormanlık alanda Maden İşletme Tesisi amaçlı imar planı, İzmir Valiliği İl İdare Kurulu'nun 27.10.2004 tarihli kararı ile uygun bulunmuştu. İzmir Valiliği'nin olur kararıyla, 02.11.2004 tarihinde askıya çıkartılarak kesinleşmişti. Bu imar planlarının iptali için İzmir İdare Mahkemelerinde iki ayrı dava sürüyor.

Dosyalardan İzmir 4. İdare Mahkemesi'nin Avukat Senih Özay tarafından yürütülen davada, mahallinde keşif yapılmış ve bilirkişi raporu düzenlenmişti. Bilirkişi raporu üzerine İzmir 4.İdare Mahkemesi, planların uygulanması halinde telafisi güç zararların doğumuna neden olabileceğinden imar planlarının yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi.

"Maden işletmesi yıkılmalı"
Konuyla ilgili İzmir Tabip Odası'nda bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantı hakkında bilgi veren Avukat Arif Ali Cangı, imar planı için verilen yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle madendeki yapıların Anayasa'nın 32. maddesine göre kaçak konuma düştüğünü ve yıkılması gerektiğini belirtiyor.

İzmir Valiliği'ne dilekçe
Cangı; İzmir Valiliği'nin maden işletmesinin tüm faaliyetlerine son vermesini şu gerekçelerle talep ediyor:

-İşletmenin sıhhi müesseseye ait açılma ruhsatı olduğu için ve işletmenin mahkemece gayrı sıhhi bulunması nedeniyle ruhsat geri alınmalı.
-Ruhsatsız olan yapıların ise yasal anlamda yıkılması zorunluluğunu var.
-"İmar Kirliliği" suçu oluşmaması için işletmenin mühürlenmesini gerekiyor.

Cangı, İzmir Valisi Oğuz Kaan Köksal'a işletmenin yıkılması gerekçesiyle vekil avukat olarak dilekçe verdi.

Yıkım isteminde bulunan kurumlar ise; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Metalurji Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası, (DEV MADEN SEN) Elele Hareketi.