"Ahşap Anadolu" Sergisi



Mendel University in Brno’da Avrupa Birliği'nin (AB) 'Sürdürülebilir Kaynaklarla Yapılaşma / Sustainable Building Resources' temalı AB Lifelong Learning Erasmus Intensive Programı (IP) çerçevesinde 18-31 Mart 2012 tarihleri arasında fotoğrafçı Ersin Alok’un bir sergisi gerçekleşecek.

Söz konusu sergide sürdürülebilir yapılaşma çerçevesinde Karadeniz Bölgesi’nin Batı–Doğu eksenindeki dağlık arazisinde ahşap yapılaşmanın karakteristik özelliklerini gösteren nadir koleksiyon izleyiciye sunulacak.

Ersin Alok’un hazırladığı "Ahşap Anadolu"  temalı bu fotoğraf sergisi Kuzey Anadolu Dağları - batıdan doğuya Köroğlu Dağları, Ilgaz, Küre Dağları, Canik Dağları, Köse, Giresun Dağları, Doğu Karadeniz Dağları, Mescit Dağı, Yalnızçam Dağları, Tecer, Mercan, Allahuekber Dağları, Palandöken Dağları - ile Doğu Anadolu Dağlarını birleştiren doğrultunun içindeki dağ köylerinin konut, köprü gibi yaşam alanlarında ahşap mimari uygulamaların yer aldığı görsellerden oluşuyor.





Serginin özelliği ahşap payandalar, ahşap taşıyıcı hatıllar ve kavilyalı geçmelerle çivi kullanılmadan inşa edilen yapılardan geliyor.

Yüksek taşıma gücüne sahip bir malzeme olan ahşap, diğer malzemelere göre daha hafif ve uygulama kolaylığı, maliyeti, ısı yalıtımı gibi önemli özellikleriyle de çağımızın çevre ve enerji sorunlarının çözümüne katkıda bulunacak en uygun malzemelerden biri. Bilinenin aksine ahşap kullanmak ormanların yaşamasını sağlıyor. Daha çok ahşap kullanan ülkelerde orman alanlarının hiç azalmaması da bunun bir göstergesi.



Bu düşünceler doğrultusunda Otantik Türk mimarisinde ahşabın yerini ve uygulamalarını anlatan  "Ahşap Anadolu" sergisi izleyiciye sunuluyor.

Türkiye'den İstanbul Ticaret Üniversitesi ile birlikte Bulgaristan, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Litvanya ve Finlandiya'daki üniversitelerden temsilcilerin de katıldığı çalışmada, İTİCÜ İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan ekip, sunum yapacak dersler verecek ve jüri üyeliği gibi görevler de üslenecekler.