AIA Ödülü Santiago Calatrava'nın




Mühendislik sınırlarını zorlayan tasarımları ile bilinen Santiago Calatrava , 61. AIA Altın Madalyasını kazandı.

Valensiya'da doğan, Zürih'te yaşayan mimar, bilindiği gibi sade ve güzel tasarımları , heykelsi formları ve çelik ve beton kullanımı ile dikkat çekiyor.

Önceleri Thomas Jefferson, Frank Lloyd Wright, Louis Sullivan, LeCorbusier, Louis Kahn, I.M. Pei, Cesar Pelli gibi birçok mimarın aldığı ödülü kazanan mimar, tasarımlarında yapı ve tasarım arasındaki etkileşimi üzerinde yoğunlaşıyor ki bunda Zürih Federal Institute of Technology'den aldığı mühendislik doktorasının etkisi büyük.






Calatrava'nın düşüncesine göre WTC daki kanata benzer tasarımıyla ilgi çeken taşıma merkezi ve çatısı cam ve çelikten oluşan Yunanistan Olimpik Spor Merkezi projeleri ile mimarlık ve tasarım görüşü doruk noktasına ulaştı. Diğer iyi bilinen işleri ise Amerika'da ki ilk yapısı Milwaukee Sanat Müzesi genişletme projesi(2001), Sondica Havaalanı, Bilbao (2000); James Joyce Köprüsü, Dublin (2003); the Auditorio de Tenerife, Santa Cruz, Canary Islands (2003); and Sundial Köprüsü, Redding, Calif. (2004). Bitimi yaklaşan Petach Tikvah Köprüsü,Tel Aviv; Quarto Ponte sul Grand Canale, Venedik ve tasarımı halen devam eden Atlanta Symphony Center.


AIA 2005 altın madalyası kazanan Santiago Calatrava'ya ödülü11 Şubat 2005 te Washington National Building Museum'da yapılacak bir törenle verilecek.