AİHM’den Mülk Takasına Yeşil Işık

Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Politis gazetesi, AİHM’nin, Türkiye’ye, bir Kıbrıslı Rum’a ve Kıbrıs Rum yönetimine bilgilendirme mektubu göndererek; KKTC’deki Taşınmaz Mal Tazmin Komisyonu aracılığıyla söz konusu Rum ve Türkiye arasında varılan “dostane çözümlemeyi” onaylamadan önceki son adımı attığını yazdı.

Gazete, “AİHM’den Mülk Takaslarına Yeşil Işık” başlığıyla verdiği haberde, Kıbrıslı Rumun, KKTC’deki eski mülkünü, Larnaka’daki bir Kıbrıslı Türkün mülküyle takas ettiğini duyurdu.

AİHM’nin benzeri görülmemiş bir süratle hareket ettiğine belirten gazete, takası kabul eden Rum’un AİHM’deki başvurusunu da ‘herhalde çekeceğini’ yazdı.

Habere göre, AİHM’in önünde bulunan davanın dostane uzlaşıyla halli; başvuru sahibi Rum’un KKTC’deki eski mülkünün, Larnaka’daki bir Kıbrıs Türk mülküyle takas edilmesiyle sağlandı.

AİHM’in ilgili tarafları bilgilendirme hareketinin; Strasbourg’un aslında KKTC’deki Taşınmaz Mal Tazmin Komisyonu’nun faaliyetini kabul ettiğini gösterdiğine işaret eden gazete, bunun da söz konusu davanın AİHM’de bekleyen davalar listesinden çekilmesi anlamına da geleceğini kaydetti.

Gazeteye göre, gelecek günlerde gerçekleşmesi beklenen resmi onayın; mülk takasının tatmin edici çare modeli olmasına pencere açacağı için, mülkiyet konusunda, Taşınmaz Mal Tazmin Komisyonu’nun meşruiyetinde ve AİHM’deki Rum başvurularında yeni olgular yaratacağı değerlendiriliyor.

Rum yönetiminin AİHM’in onayına saygı göstermesi ve Rum başvuru sahibine Larnaka’daki Kıbrıs Türk mülkünü vermesi gerekeceğini yazan gazete, başvuru sahibi Rum’a verilmesi gerekecek Larnaka’daki Türk mülkünde, Rum göçmenlerin oturuyor olabileceğine veya özel binalar veya devlet binaları bulunuyor olabileceğine dikkati çekti.