AİHM'e Gidecek AOÇ Dosyası Hazır



TMMOB Mimarlar Odası Ankara  Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Atatürk Orman Çiftliği ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı için AİHM'e gidecek başvuru dosyasının hazırlıklarının tamamlandığını açıkladı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi önümüzdeki günlerde, bir heyetle Strazburga gidecek; AİHM'e başvuru yaparak görüşmelerde bulunacak.

AİHM'e başvuru sürecinde avukatlarının ve uzmanların titizlikle çalıştığını vurgulayan Candan, "Hazırlıklarımız devam ederken, AOÇ alanlarında Atatürk'ün vasiyeti ve şartlı bağışını ihlal davasında bireysel olarak müdahil olma talebimizin kabul edilmesi, Anayasa Mahkemesi'nin mağdur değilsiniz söylemine önemli bir cevap oldu. Ulusal bellek alanı olan Atatürk Orman Çiftliği’nde mağdur ve taraf olduğumuz müdahilliğimizin kabul edilmesiyle tescillendi. AİHM'e başvurumuzun kaynağını oluşturan ana plan davasının geçtiğimiz haftalarda yargı kararıyla iptal edilmesi de elimizi güçlendirdi. Artık AİHM'e giderken davamızın dayanakları daha güçlü" dedi.

"Hukuksuzluğu, israfı, kibiri kabul etmiyoruz"

Atatürk Orman Çiftliği ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı mücadelesinde 60 dava açtıklarını anımsatan Candan, şöyle devam etti:

"Her şeyin kaynağı olan ana planı yargı iptal etti. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, Başbakan, Bakanlar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve bürokratlar yargı kararlarına uymadılar. Anayasa'nın bize verdiği hakkımızı kullanırken kurum olarak, vatandaş olarak tehditler aldık, hedef gösterildik, Cumhurbaşkanı hakkımızda dava açtı. Hukukun üstünlüğü, evrensel hukuk ilkeleri ihlal edildi; Atatürk Orman Çiftliği'nde asrın adaletsizliği yaşandı. Bir ülkede Anayasal çerçevede hukuk devletinin gerekleri yerine getirilmiyor, üstünlerin fiili hukuku işliyorsa, o ülkede sağlıkla yaşama hakkımız elimizden alınmış demektir. Hem bireysel olarak, hem kurumsal olarak AOÇ ve Kaçak Saray için  AİHM'e gidiyoruz; çünkü  bu ülkeyi yönetenlerin, herkesin gözü önünde gerçekleştirdiği hukuksuzluğu, israfı, kibiri, kabul etmiyoruz".

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yeni plan

Öte taraftan Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazilerine ilişkin 1/10.000’lik Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nın mahkemece iptali sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın harekete geçerek 'fuar ve panayır alanı' olarak yeni bir plan yaptığı ortaya çıktı. AOÇ’de plan yapma yetkisi, 2006 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne verilmişti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, söz konusu plana da dava açacak.