Akaretler Sıra Evlerine Urban Land Institute (ULI) EMEA 2009 Ödülü



Urban Land Institute EMEA (Europe, Middle East, Africa) tarafından dağıtılan “Mükemmelik Ödülleri”nin 2009 ayağında ipi göğüsleyen beş proje açıklandı. Avrupa, Ortadoğu ve Afrika coğrafyalarında verilen yapı örneklerini merceğine alan ve 17 ülkeden 39 projenin değerlendirildiği ödül programının final listesinde, Türkiye’den de bir proje bulunuyor.

Bir projenin yalnızca mimarlığı ya da tasarımsal özelliklerine değil, tüm gerçekleştirilme ve geliştirilme sürecine odaklanan ödül programı, liderlik, kamuya katkı, yenilikçilik, kamusal ve/veya özel ortaklık, çevre koruma, sosyal ihtiyaçlara cevap ve finansal başarı gibi kriterleri göz önünde bulundurdu. Arazi kullanımı endüstrisinin en prestijli ödül programı kabul edilen ULI Mükemmellik Ödülü’ne layık görülen projeler arasında ise, Akaretler Sıra Evleri ve W Hotel projesi yer aldı.

Aslen Sultan Abdülaziz tarafından 1875 yılında, Dolmabahçe Sarayı çalışanlarının ikamet etmesi amacı ile inşa edilmiş olan Akaretler Sıra Evleri’nin restorasyonu ve yenilenmesi ile birlikte “terk edilmiş kentsel bir alanın yeniden canlandırıldığı” belirtilen jüri raporunda, ofis alanları, perakende ve konut mekanlarını bir araya getiren kompleksin konumu sayesinde İstanbul’un müze, tiyatro ve lokantalarına “bir dakikalık mesafede” olduğuna da yer verildi.

Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’dan 2 bin 600’ün üzerine üyeye hizmet veren ve toprak değerlendirme pratiğinde verimliliği ve başarıyı teşvik eden ULI EMEA Mükemmellik Ödülü’nün diğer sahipleri ise şöyle sıralanıyor:

Elm Park, Dublin, İrlanda (Radora Developments Ltd.)


Düşük enerji kullanımlı, yüksek yoğunluklu ve karma işlevli bu proje, özel bir hastane, otel, ofisler, yaşlı konaklama evi ve konutlara ek olarak kafeler ve bistroları da kapsıyor. 20 hektarlık bir alana yayılan ve kamuya açık, park benzeri bir peyzaja sahip proje, yapıların güneşe yönelimleri sayesinde doğal aydınlatma ve havalandırmadan istifade ederek enerji giderlerini minimumda tutuyor.

Hilton Tower, Manchester, Birleşik Krallık (the Beetham Organization)


169 metre yüksekliğindeki 48 katlı bu yapı, İngiltere’nin en yüksek karma işlevli binası olarak Manchester silüetine müthiş bir katkı yapıyor. 4 bin 600 metrekare büyüklüğündeki proje 219 lüks daire ve 279 odalı bir Hilton otelini kapsıyor ve yalnızca 0,5 hektarlık bir oturma alanına sahip. İkonik proje şehrin güneyi ile merkezi arasında da bir görsel bir ilişki kuruyor.

Leoben Adalet Kompleksi, Leoben, Avusturya (BIG-Services, Immobilienmanagementgesellschaft des Bundes mbH)


Cezalandırma sistemine yeni bir yaklaşım olarak görülebilecek bu proje, bir mahkeme binası ile 200 mahkumluk bir hapishaneyi entegre ediyor. Şeffaflık hissi yaratan açık tasarımı ile Avusturya’nın cezai sistemine dair yeni bir model oluşturan proje, tüm güvenlik gerekliliklerini karşılarken bireyin itibarına odaklanıyor; aynı zamanda da şehre güzel bir bina armağan ediyor.

Dağ Evleri, Kopenhag, Danimarka (Hoepfner and Danish Oil Company)


Üçte ikisi otopark alanı, üçte biri ise yaşama alanı olarak tasarlanan dağ konutları, iki ayrı binadan ziyade birleşik bir kompleks olarak düşünülmüş. Böylelikle simbiyotik bir ilişki kurmak üzere iki farklı işlevin birbirine geçtiği, bütünleştiği bir tasarım ortaya konulmuş. Çok katlı bir otoparkın 80 konutluk bir yapının temeli olarak inşa edildiği on katlı yapı, güneş yönelimi, doğal havalandırma ve çatı teraslarında yararlanılmak üzere su toplama işlevleri sayesinde optimize edilmiş.



Londra’da yapılan bir tören ile açıklanan ULI EMA Ödülleri’ne bu sene ek olarak iki özel ödül de eklendi. Özellikle büyük ölçeklerde özgün kapsamları ve bağlamları ile tasarım, sürdürülebilirlik ve kamuyu uğraşı alanı haline getiren bu iki projeden ilki, Kahire’deki Amerikan Üniversitesi’nin yeni kampüsü oldu. 105 hektarlık bir çöl alanında 200 bin metrekarelik enerji dostu yapılaşma, çevresindeki kamusal gelişimi tetiklemek üzere kurgulandı. Özel ödülün diğer bir sahibi olan Liverpool One isimli karma işlevli proje ise, kentin tanıdık sokaklarının dönüşümünü konu edindi. 160 mağaza, iki hektarlık bir park, apartmanlar, otel ve yeni bir otobüs aktarma noktasını kapsayan proje, batı-doğu aksında Liverpool kent merkezini dönüşüme açarak, geçtiğimiz yıllarda aldığı az yatırım ve ilgisizlik nedeniyle ıssız bir görünüme bürünen bölgeyi yeniden canlandırdı.



ULI’nin 1979 yılında başlattığı “Mükemmellik Ödülü”nün bir parçası olarak gerçekleştirilen “ULI EMEA Mükemmellik Ödülleri”nin jürisinde Londra Capital & Counties direktörü Ian D. Hawksworth, Hines France direktörü Patrick Albrand, Stokholm’den Stronghold Invest AB iletişim müdürü Max Barclay, Milano’dan Realty Partners SRL ortağı Luca de Ambrosis, Londra Jones Lang LaSalle Yönetim Kurulu Başkanı Ortigara Andrew Gould, KREA Gayrimenkul sahibi ve başkanı Hakan Kodal ile Lone Star Almanya Yönetim Kurulu Başkanı Karsten von Koeller ile Frankfurt’tan LLC Direktörü W.P. Carey bulunuyordu.