Akçansa, 10. Yılını Kutladı



Sabancı Holding ve HeidelbergCement ortaklığı ile Türk çimento ve hazır beton sektöründe faaliyet gösteren Akçansa, 10. kuruluş yıldönümünü, çalışanları, iş ortakları ve müşterilerinin katılımıyla kutladı.

Akçansa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kamışlı, kutlamada yaptığı konuşmada, Akçansa'nın 2006 yılında çimento sektöründe Türkiye'nin en büyük ve en karlı çimento şirketi seçilmesinden onur duyduklarını bildirdi. Haziran ayında Çanakkale fabrikasında üretim kapasitesini yüzde yüz artırma hedefiyle gerçekleştirilen yatırımı da hatırlatan Kamışlı, "Akçansa 2007'de, sektörde Türkiye ölçeğini de aşarak bölgesel anlamda bir stratejik güç olma hedefine ulaşacaktır" diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kamışlı, 6 Kasım 2006 tarihinde Eskişehir'de büyük bir yatırımın temelini atacaklarını, yaklaşık tutarı 75 milyon doları bulan yatırımla kapasitelerini artıracaklarını kaydetti.

Yatırım gündemde
Akçansa Genel Müdürü Mehmet Göçmen de, Akçansa'nın başarılarının rastlantı olmadığını, ortakları Heidelberg ile geçtiğimiz yıl çimento fabrikaları ihalelerine girdiklerini anımsatan Göçmen, Türkiye'deki diğer yabancı şirketlerin aynı kararlılığı göstermediğini ifade etti.

Fırsat çıktığı ve kendi networklerine uygun olduğu takdirde yeni yatırımlar düşündüklerini dile getiren Göçmen, "Sabancı grubu ile ortağı bugüne kadar yaklaşık 400-500 milyon dolar civarında bir yatırım yaptı. Akçansa'nın mali tablolarına baktığınız da yatırım yapma gücünün sonsuz olduğu görülür. Yani elimize bir fırsat geçerse sınırımız yok. Akçansa, 'hiç yatırım yapmıyorum' dediği yıl 20 milyon dolar yatırım yapmıştır" diye konuştu.

"Irak'tan Türkiye'ye çimento gelirse şaşmayalım"
Göçmen, piyasada arz fazlalığı bulunduğuna ilişkin yorumların hatırlatılması üzerine, "Türkiye'de geçtiğimiz 3 yıla benzer büyüme trendi devam ettiği takdirde yeni yatırımların hepsi olur. Türkiye büyümezse, o zaman da bu yatırımların yüzde 70'i olmaz. DPT'nin tespit ettiği oranda bir kapasite fazlası olacağını düşünmüyorum. Bazı şirketler Irak'a güvenerek yatırım yaptı. Irak bitti, şimdi tersine dönecek. Irak'tan Türkiye'ye çimento gelirse şaşmayalım."