AKÇANSA Alternatif Yakıt Kullanım Oranını %30’a Çıkaracak



AKÇANSA olarak İstanbul Karbon Zirvesi’ne destek vermekten duydukları mutluluğu dile getiren AKÇANSA Genel Müdürü Hakan Gürdal; bugünü olduğu kadar yarını da düşünerek adım attıklarını vurguladı. Gürdal, “Yarım asra yakın bir süredir Türk çimento sektörüne yön veren bir şirket olarak, yeni yatırımlarımızı enerji ve sürdürülebilir çevre alanına yönlendiriyoruz. Bu doğrultuda tüm paydaşları ve dünya için olumlu sonuçlar doğuracak yenilenebilir enerji kaynakları, atık yönetimi uygulamalarıyla verimlilik ve sürdürülebilirlik odaklı çalışıyoruz” dedi.

İklim değişikliği ve etkileri konusunda kamuoyu bilincinin arttığını belirten Gürdal, karbon yönetimi, emisyon ticareti ve temiz teknolojilerin geliştirilmesine yönelik yapılan çalışmalarla sera gazını önlemede ciddi stratejiler geliştirildiğini; AKÇANSA olarak da birçok projeyi desteklediklerini kaydetti. Fabrikalarındaki atık kullanımıyla son 5 yılda karbon emisyonu anlamında önemli tasarruflar gerçekleştirdiklerini vurgulayan Hakan Gürdal, “5 yıl önce yüzde 2 olan alternatif yakıt kullanım oranımızı 2020 yılına kadar yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

“Üretim tesislerimizde alternatif yakıt ve hammadde kullanımı, çevre koruma konusundaki hassasiyet, iş güvenliği ve çalışma etiği gibi büyük önem taşıyan süreçlerde çok yüksek standartlar uyguluyoruz” diyen Hakan Gürdal, özellikle atık yönetimi konusunda gönüllü elçililik yaptıklarını ve bu anlamda sektörün öncüsü olarak bayrağı taşıdıklarının altını çizdi.

"60 bin ton CO2 tasarrufu sağlamış olduk"

2011 yılında Çanakkale’de faaliyete geçen Türkiye’nin ilk Atık Isı Geri Kazanım Tesisi’ni kurduklarını belirten Gürdal, Atık Isı Geri Kazanımı tesisleriyle çimento üretim teknolojisinde fabrikalarının yüzde 30 enerji ihtiyacını karşıladıklarını belirterek, “105 milyon kwh kapasiteye sahip tesisimizle Çanakkale ilinin tüm evsel elektrik ihtiyacını karşılıyoruz. Karbon emisyonu olarak da 60 bin ton CO2 tasarrufu sağlamış olduk” dedi. Geçen yıl Çanakkale Fabrikasında Alternatif Yakıt Besleme tesisini tamamladıklarını dile getiren Hakan Gürdal, bu tesisin Mart 2013'den itibaren Türkiye’de lastiğin parçalanıp yakılabildiği ilk ve tek tesis olduğunu kaydetti.

Gerçekleştirdikleri ‘CO2 Tek Karbon Çift Oksijen Projesi’yle Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği tarafından Sürdürülebilir Atık Yönetimi ve İletişimi alanında ödüle layık görüldüklerini belirten Hakan Gürdal, kuruldukları günden beri çevresel ve sosyal alanlarda sektöre öncülük ettiklerinin altını çizerek, sektörün ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladıklarını belirtti.

Bu sene biyolojik çeşitliliğinin artırılması ve geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Biyoçeşitlilik Günü düzenlediklerini dile getiren Gürdal, üniversite öğrencileri arasında da “Biyolojik çeşitliliği artır, doğal hayata değer kat’ konulu Biyoçeşitlilik Proje Yarışması düzenlediklerini belirtti. AKÇANSA olarak sorun değil çözüm odaklı çalıştıklarını dile getiren Hakan Gürdal, biyoçeşitliliğin bozulmasına engel olmak ve rezervi biten alanları hızla rehabilite etmenin öncelikli hedefleri olduğunu belirtti.