Akçansa, Çanakkale’de Üretimini İkiye Katladı



Sabancı Holding ve HeidelbergCement ortak kuruluşu olan Akçansa, Çanakkale fabrikasının ikinci üretim hattını törenle açtı. 2006 yılında temeli atılan yeni üretim hattı 110 milyon euro’ya mal oldu. Böylece kapasitesini iki katına çıkaran tesis, Türkiye’nin en fazla yatırım yapılan çimento fabrikası oldu. Yeni hat ile Akçansa’nın toplam klinker üretim kapasitesi 6.5 milyon ton, çimento üretim kapasitesi ise 9 milyon tona yükseldi. Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü törende yaptığı konuşmada şöyle dedi:

“Fabrikamızın ikinci üretim hattının faaliyete geçmesiyle sadece Türkiye’nin değil, bölgenin ihtiyacına da cevap vereceğiz. Holding olarak stratejik faaliyetlerimizden biri olan çimentoda büyümeye devam edeceğiz. Çanakkale’nin bize sunduğu cömert hammadde ve deniz ulaşımıyla ihracatta avantajlı bir konuma geldik.”
Akçansa Yönetim Kurulu Başkanı Engin Tuncay da 1974 yılından beri bölgeye değer kattıklarını belirterek bu değeri tüm Türkiye’ye yaydıklarını söyledi. Tuncay şöyle konuştu:

“2007 yılında 300 milyon dolarlık yatırım yaptık. Akçansa olarak hedefimiz büyümek ama şu anda yaptığımız yatırımları hazmetmeye çalışıyoruz. Ladik Çimento fabrikasını alarak hızlı bir biçimde entegresini sağladık. Stratejik büyüme çerçevesinde hazır beton ve agrega tesisleri ekledik, lojistik ağımızı genişlettik. En önemli yatırımımız Çanakkale fabrikamızın ikinci üretim hattı oldu.”

‘Zamanlama mühtiş’
Akçansa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Daniel Gauthier ise Türkiye’nin parlak geleceğine yatırım yapmaya devam edeceklerini söyleyerek şunları kaydetti:
“HeidelbergCement ve Sabancı ortaklağıyla çok başarılı sonuçlar elde edildi. Bugün bulunduğumuz nokta göstermektedir ki Türkiye, doğru yatırımların doğru şekilde yapıldığı ve ileriye dönük olumlu potansiyeller barındıran bir ülke olarak AB sürecinde önemli bir gelişme sağlamıştır.”
Üretim hattını tam zamanında açtıklarını belirten Gauthier, “Asya’dan Avrupa’ya taşıma ücretleri çok arttı. Dünya piyasalarında büyük artışlar oldu. Bu nedenle zamanlamamız müthiş” dedi.

Emisyon seviyesi Avrupa'nın altında
Akçansa Çanakkale çimento fabrikasının ikinci üretim hattı çimento sektöründe bugüne kadar Türkiye’de yapılmış en büyük yatırım olma özelliğini taşıyor. Çevreye duyarlı teknolojilerin kullanıldığı bu yatırım için 90 bin metreküp hazır beton, 11 bin ton çelik, 627 kilometre kablo kullanıldı. Avrupa standartlarında 50 mg olarak belirtilen emisyon seviyesi Çanakkale fabrikasında 10-30 mg olacak. Fabrika, Türkiye çimento üretiminin yüzde 12’sini karşılayacak.

"Rakiplerimiz için kaygılanıyorum"
Dünyadaki krizin derinleşme olasılığının olduğunu belirten Akçansa Genel Müdürü Mehmet Göçmen şunları söyledi: “Bizim her durum için planımız hazır, işlerimiz iyi. Çanakkale’de üretimi ikiye katladık, ihracatımız artacak, limanımız avantaj sağlıyor. Bizim için kaygı duymuyorum. Sektörün diğer oyuncularından olsam kaygı duyardım.” Göçmen, kendi enerji ihtiyaçlarını karşılamayı planladıklarını da sözlerine ekledi.