Akdamar Artık Anıt Müze

Van'ın Gevaş ilçesinde bulunan Akdamar Adası'ndaki Akdamar Kilisesi, dün yapılan görkemli bir açılış töreniyle 'Anıt Müze' oldu. Açılış, Kültür Bakanı Atilla Koç, Ermenistan Kültür Bakan Yardımcısı Gagik Gyurjyan ve Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II tarafından yapıldı. Tören için adaya feribotlarla getirilen konuklar arasında 20'si Ermenistan heyeti olmak üzere Suriye, Filistin, Avustralya, ABD, Kanada, Fransa, Almanya, Brezilya, Gürcistan, İngiltere, İsrail, Kanada, Lübnan, Romanya ve Rusya'dan gelen cemaat liderlerinin de bulunduğu 277 davetli yer aldı.

Törene katılan Patrik Mesrob II, kilisenin inanç turizmi merkezi olabileceğini belirterek, "Hükümetimizin yılda bir kez de olsa geleneksel kutlamaya olanak sağlayacağını, bu yönde adım atacağını ümit ediyorum" dedi. Bu yıl 16 Eylül'de, Ermeni ayinlerinin ve buna bağlı olarak festivalin yapılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Mutafyan, Başbakan Erdoğan'a da bir mektup yazdığını iletti. Mesrob, Anıt Müze'den çıkarken istavroz çıkardı. Anıt müzenin ileride ayinlere açılabileceği konusunda İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarının görüşlerine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kültür Bakanı Atilla Koç, şöyle dedi: "Kompleksimiz yok. İleride haç da takılabilir. Buraya insanlık adına sahip çıkıyoruz. Burası bizim kültürümüz. Ermeni diasporasına bir mesaj verme kaygımız yok." Restorasyon çalışmalarını yüklenen Kartalkaya Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Zeydanlı'ya teşekkür plaketi veren Koç, açılış kurdelesini Ermenistan Kültür Bakan Yardımcısı Gagik Gyurjyan, Van Valisi Özdemir Çakacak, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II ile kesti.

Ermenistan Kültür Bakan Yardımcısı Gyurjyan ise açılışın iki taraf için de olumlu bir adım olduğunu belirterek, "Restorasyon çalışmalarını uzaktan izledik ve şimdi çok iyi yapılmış olduğunu görüyoruz" dedi. Tarihi mirasın korunması konusunda uzlaştıklarını hatırlatan Gyurjyan, Ermenistan kültürünün bir parçası olarak Erivan'daki bir caminin restorasyonunu yaptıklarını da söyledi. Gyurjyan niçin açılışta resmi bir konuşma yapmadığı yönündeki soruya yanıt vermezken yanında bulunan Bakan Koç, "'Because he is a guest. Çünkü o bir misafir" yanıtını verdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende daha sonra dünyaca ünlü piyanist Tuluğhan Uğurlu bir konser verdi.