Akdamar'da Tarihi Belge

Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'ndaki tarihi kilisede restorasyon çalışmaları sürerken 1884'te Katalikos Gaçador Ruşdinsi tarafından ruhban okulunun açılmasına verdiği destekten dolayı dönemin Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit'e methiyelerin yazılı olduğu bir kitabe bulundu.

Akdamar Adası'nda restorasyon çalışmalarının yanı sıra yürütülen arkeolojik kazılarda, kilisede eğitim gören öğrencilerin kaldığı 13 oda gün ışığına çıkarıldı. Ardından çalışmalar sırasında 6 odalı bir ruhban okulu da bulundu.

Yapıldığı tarih ortaya çıktı
Okulda 2. Abdülhamit'e ruhban okulunun açılmasına verdiği destekten dolayı methiyeler içeren bir kitabe bulduklarını anlatan Van Müze Müdür Vekili Mete Tozkoparan şu bilgileri verdi:

''Bu mekânla ilgili olan kitabe de buranın bir ruhban okulu olduğunu gösteriyor. 1 Haziran 1884 tarihinde Katalikos Gatador Rüşdinsi tarafından yapılan bir ruhban okulunun kitabedeki yazıda yapımıyla ilgili bilgi var. Katalikos'un ruhban okulunun yapılmasında katkı sağlayan dönemin padişahı olan 2. Abdülhamit'e 'Abdülhamit Paşa'ya şükranlarımı sunuyorum' diye bir hitabet var. Buna göre okulun 1884 yılında 2. Abdülhamit döneminde yaptırıldığını, bu kitabeye göre tahmin ediyoruz. Manastır da hemen hemen yapı olarak aynı dönemleri arz ediyor.''

Hücre Odaları Bulunuyor
Manastır alanı içinde daha önceden de bir ruhban okulunun bulunabileceğini belirten Tozkoparan, ''Ama bu manastır yıkılmış olabilir. Kitabede ise Katalikos'un döneminde bir ruhban okulunun yapıldığını yazıyor. Yani burada okulun aşağı kısmında muhtemelen keşişlerin eğitildiği hücre odaları bulunuyor. Bu kitabeyi bulduğumuzda buranın tarihini de belirlemiş olduk'' diye konuştu.