Akdeniz Foklarına "Termik" Tehditi!



Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Yeşilovacık Beldesi'nde yapılması planlanan termik santral ve çimento fabrikası Akdeniz foklarının üreme ve barınma bölgesi olduğu için tepki çekti. Bianet'ten Cuma Daş'ın haberine göre, liman için yapılan dolgunun, uluslararası anlaşmalarla koruma altındaki Akdeniz foklarının neslini yok edeceği ileri sürüldü.

Bölgede kurulacak termik santralde kömür yakılıp elektrik enerjisi üretilecek. Santrallerde yakılacak kömürün de Yeşilovacık Beldesi'ndeki limana getirilmesi planlanıyor. Bunun için başlatılan limanı büyütme çalışmaları devam ediyor. Liman çevresinde dolgu yapılırken dağlardan ve taş ocaklarından getirilen büyük kayalar, Akdeniz foklarının üreme alanı mağaraların bulunduğu alanda denize bırakılıyor, bırakılan kayalar mağaraların ağzını kapattığından foklar için tehdit oluşturuyor.

İlk ölüm kısa süre önce oldu

Akdeniz Foklarının doğal yaşam alanlarından biri olan Yeşilovacık kıyılarında ilk ölüm gerçekleşti. Kısa süre önce bir yavru fokun ölümüyle ilgili ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü yetkilileri ölüm sebebinin uzun süre aç kalmasına ve kısmi darbelere bağladı. Yetkililer bu ölümle de anlaşılacağı üzere Yeşilovacık'ın Akdeniz Fokları için artık güvenli olmadığını savundu.

Yetkililere göre nesli kritik derecede tehlike altında olan Akdeniz foklarının hayatta kalmaları açısından en kritik evre doğumundan bir yaşına kadar geçen süre olduğu. Bu dönemde fokların yaşam alanlarının korunması çok önemli. Ürediği mağara yakınında öğrenme ve keşfetme amaçlı dolaşmaya başlayan tecrübesiz yeni yavru, insan kaynaklı etkilere karşı çok savunmasız oluyor. Bunun için, Akdeniz fokunun korunmasındaki en önemli unsur bu tip üreme alanlarındaki foka zarar verebilecek insan faaliyetini en düşük düzeyde tutmak. Dolayısıyla Yeşilovacık’taki fok üreme alanına yapılacak olan bu endüstriyel liman çok büyük bir tehdit oluşturuyor.

Az sayıda doğal bakir bir alanın rant için kullanılmasına ve talan edilmesine karşı durmak gerektiğini savunan, Akdeniz Fokları üzerine yapılan araştırma projelerinde yaklaşık 10 yıldır görev alan  ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden Serdar Sakınan; 2011 yılında Eren holdingin bu alana sanayi tesisleri kurmak istediğini, ilk adım olarak da küçük balıkçı barınağı yanına büyük bir liman yaparak işe başladığını söylüyor.

Sakınan "Ancak bu bölge nesli kritik derecede tehlike altında olan Akdeniz foklarının yaşam alanı. Dolayısıyla ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü olarak başından beri uyarı ve şikayetlerde bulunuyoruz. İnşaatın durması için mahkeme kararı olsa da durmuyorlar, uyarıları dikkate almıyorlar. Durum böyle olunca  bu sene orada doğan bir yavru fok öldü. Aslında en temel nokta bu doğal alanın rant kaygısıyla talan edilmesine karşı durabilmek. Fok hem koruma statüsü ile hem de masum sevimliliğiyle iyi bir sembol olabilir" dedi.