Akdeniz Havzası Süleymeniye Odaklı Olarak Ayağa Kalkıyor



Antalya’nın Akseki ilçesi Süleymaniye beldesindeki doğal ve kültürel mirasın, ulusal ve uluslararası düzeyde korunması, geliştirilmesi ve gelecek kuşaklara sağlıklı koşullarda aktarılması amacıyla “Akseki Süleymaniye Beldesi Kültürel ve Doğal Değerlerini Araştırma Merkezi”nin kurulması için Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü, ÇEKÜL Vakfı ve Süleymaniye Belediyesi arasında bir protokol imzalandı. Bu protokol, Antalya Valiliği ve Beşiktaş Belediyesi tarafından desteklenen, İçişleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı, Akdeniz Üniversitesi, Mimarlar Odası, ÇEKÜL Vakfı ve bölgedeki sivil toplum örgütlerinin 30 Ekim 2000 tarihinde imzaladıkları protokolün ikinci aşamasını oluşturuyor.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Süleymaniye Belediye Başkanı Mustafa Uygun, Akdeniz Üniversitesi Serik Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sedef Altun, ÇEKÜL Vakfı Güneybatı Anadolu Bölge Koordinatörü Recep Esengil’in de bulunduğu protokol toplantısında, “Akseki-İbradı Havzası Gelişim Projesi” kapsamında yapılacak uygulamalar masaya yatırıldı. Süleymaniye odaklı uygulanacak bu projeyle, Akdeniz havzasının doğal, kültürel ve tarihsel değerleriyle bir bütün olarak ayağa kaldırılması amaçlanıyor.
Protokole göre; belirlenen alanların rölöve ve onarım projeleri Akdeniz Üniversitesi Serik Meslek Yüksekokulu Restorasyon Bölümü ile ÇEKÜL Batı Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü tarafından hazırlanacak. Onarım işleri Süleymaniye Belediyesi tarafından yapılacak. Protokole konu alanlar, 2007 yılında tamamlanacak ve çalışmalara hazır hale getirilecek. Taraflar, Süleymaniye beldesi ve çevredeki sivil mimarlık örneklerinin tespitini, rölövelerini ve onarımını, sokak sağlıklaştırma ve meydan düzenlemelerini yapacak.

İsmail Ünal, ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri Faruk Göksu, Hasan Özgen, ve Mustafa Uygun ile birlikte Üründül, Üzümlü, Ormana, Süleymaniye, Sarıhacılar ve Cevizli’de incelemelerde bulunan Prof. Dr. Metin Sözen, Antalya’nın doğasını, tarihini ve kültürünü korumak için yoğun bir çaba sarf edilmesi gerektiğini söyledi. Sözen, “Bu bölgedeki arkeolojik kazılardan elde edilen tüm bilgiler, Akseki Süleymaniye Beldesi Kültürel ve Doğal Değerlerini Araştırma Merkezi tarafından kamuoyuna aktarılacak. Doğayı, kültürü ve tarihi bulunduğu yerde korumaya çalışıyoruz. Bu proje, kırsaldan kente göçün önlenmesine ve kırsalın gelişmesini amaçlamaktadır.” dedi.

Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Türkiye’ye örnek olacak çok önemli bir kültürel işbirliğine imza attıklarını kaydetti.
Doğduğu baba evini onararak tarihi yapıyı yeniden canlandıran İsmail Ünal, kültür, doğa ve tarihin Anadolu dağlarında olduğunu söyledi.
Mustafa Uygun ise, söz konusu projeyle köy ve beldede çok önemli gelişim ve değişimlerin yaşandığına işaret etti.