Akdeniz Mimar Sinan Ödülü Sahiplerini Buldu



MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuarı öğretim üyeleri, Anka Ensemble, Billur Tankişi, Ceylan Ölmez, Tayfun Çelikbilek ve Yunus Altıkanat’ın konser programı ile başlayan ödül töreninin açış konuşmasında, MSGSÜ Rektörü Prof. Yalçın Karayağız, Akdeniz Mimar Sinan Ödülü’nün Akdeniz bölgesindeki mimari yaratıcılığın desteklenmesindeki rolüne değinirken, “Mimar Sinan adıyla düzenlenen ödül programına ait törenin, Mimar Sinan’ın mekânlarında düzenlenmesinin” önemine işaret etti. 

Jüri Başkanı ve Akdeniz Mimar Sinan Ödülü 2018 Yılı Onur Konuğu Fuensanta Nieto ise konuşmasında, mimarlık mesleğinin güzel olduğu kadar zor olduğunu, genç mimarların ve öğrencilerin çalışmalarının jüri üyeleri tarafından takdir edildiğini, bu ödülün ve başarılarının meslek yaşamları boyunca kendilerine destek ve yol gösterici olacağını, bu anlamda Akdeniz Mimar Sinan Ödülü'nün önemli bir platform yarattığını ifade etti. Nieto sözlerini tüm katılımcılara ve organizasyon komitesine teşekkürlerini sunarak tamamladı.

Med 21 Başkanı Prof. M. Nadir Aziza adına söz alan jüri üyesi Prof. Najla Allani, meslektaşlarının Dünya Mimarlık Günü'nü kutlayarak başladığı konuşmasında, 11 farklı ülkenin yer aldığı organizasyonun bir çeşitlilik arz ettiğini ifade etti. Bütün bu farklılıkların, MED 21 programı çerçevesinde, insani bilimler, tıp, sosyal bilimler ve tabii ki mimarlık alanlarında ortak projeler oluşturarak işbirliklerini destekleyen bir platform oluşturduğunu belirtti. Allani konuşmasını, François Mitterrand’ın “Aslında mimarlık insan bedeninin binalar ve yapılarla vücuda gelen halet-i ruhiyesini ve dönemin özünü yansıtan en önemli araçlardan biridir, varlığın sürekliliğini sağlamakta önemli bir mihenk taşıdır” sözlerini ekleyerek tamamladı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

"Mimarlık" ve "Diploma Projesi" ödülleri sahiplerine sunuldu  

Ardından Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Rektör Prof. Yalçın Karayağız, Onur Konuğu ve Jüri Başkanı Fuensanta Nieto ve MED 21 Başkanı temsilcisi Prof. Najla Allani, “Mimarlık” kategorisinde eşdeğer birincilik ödüllerini, Roger Such, Lillo Giglio ve Nunzio Gabriele Sciveres’e takdim ettiler.

Daha sonra jüri üyeleri Prof. Fani V. Tsinika, Doç. Dr. Zeynep Eres, Paolo Belloni ve 2014 Akdeniz Mimar Sinan Ödülü sahibi Cengiz Bektaş; “Diploma Projesi” kategorisinde eşdeğer birincilik ödüllerini Emanuele Moro, Cindy Moukarzel, Margaritha Zakynthinou-Xanthi, Elena Mylona, Zoi Tzounitou ve Catherina El Skaff’e sundular.

Son olarak Akdeniz Mimar Sinan Ödülü Jüri Üyeleri; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Deniz İncedayı ve Mimar Sinan Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Derin Öncel, “Diploma Projesi” kategorisinde eşdeğer mansiyon’a değer bulunan Hanna El-Dineh, Mariam Barsoum, Jude Abuelgnaham, Pınar Kılıç, Abdallah Ehsan Al-Allaf’a ödüllerini takdim ettiler.

Etkinliğin ikinci gününde (2 Ekim 2018), MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu'nda ödül programına özel hazırlanan konferans gerçekleştirildi. Program, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Deniz İncedayı'nın, günümüzde mimarlığın değişen sosyal ve kültürel rolüne ve bu bağlamda Akdeniz Mimar Sinan Ödülü'nün önemine vurgu yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Mimar Sinan Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Derin Öncel ise, tüm katılımcılara ve ödül alanlara teşekkürlerini sundu.

Açılış konuşmalarının ardından ödül alan mimarlar Roger Such, Nunzio Gabriele Sciveres ve Lillo Giglo, mimari yaklaşımlarını, yapılarını ve projelerini anlattıkları sunumlar yaptılar. Konferansın ikinci ve son bölümünde ise, 2018 Yılı Onur Konuğu “Nieto & Sobejano Mimarlık” adına konferansa katılan Fuensanta Nieto'nun projelerini zengin görsellerle tanıttığı konuşmasına yer verildi.