Başbakan, Halkın Deprem Hazırlıklarına Katılmasını İstedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce yaptırılan Avcılar Köprülü Kavşağı ve Tüneli'ni, Avcılar Turgut Özal Stadyumu'nda düzenlenen törenle hizmete açtı.

Avcılar Turgut Özal Stadı'ndaki törende vatandaşların yoğun sevgi gösterileri altında konuşmasına başlayan Erdoğan, belediyeciliği, “demokrasinin halka en yakın köprüsü'' olarak nitelendirerek, belediyelerin merkezî idare ile halkı bütünleştiren, yaklaştıran kurumlar olduğunu söyledi. İstanbul'un bir dünya şehri olduğunu ve bu şehre çok büyük hizmetler yapılması gerektiğini anlatan Başbakan Erdoğan, 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi'nde Avcılar'ın önemli sıkıntılar yaşadığını hatırlattı. Konuşmasında, “(O günden bugüne ne değişti?) derseniz, hâlâ ders almadığımızı görüyoruz.” diyen Erdoğan, “İlçede bazı yerlerde kaymalar var. Bu kaymalar nedeniyle de vatandaşlara yerlerini boşaltmaları söylendi. Bunu niye söylüyorum? Eğer sizler bu tür ikazlara kulak asmazsanız, bizler asmazsak, yarın hep birlikte çok üzülür, çok ağlarız. Yeniden ‘Allah’ deriz; ama iş işten geçmiş olur.” şeklinde konuştu. Konuşmasının büyük bölümünü deprem ihtimali ve İstanbul'da yapılan hazırlık çalışmalarına ayıran Başbakan Erdoğan şöyle konuştu: “İstanbul deprem noktasında ciddi sıkıntılara gebe. Geleceğe yönelik ciddi adımlar atmamız lazım. Biz hükümet olarak hazırız, buna varız; ama istiyoruz ki halkımız da buna hazır olsun. Nedir bu? (Şu bölgenin yıkılması gerekir) diyorsak keyfimizden, zevkimizden demiyoruz. Sizi hazırladığımız yerlere taşımak istiyoruz. Oraları yıkalım. Böylece endişe içinde yaşamayalım. Halkımızdan bizim işimizi kolaylaştıran yaklaşımı görürsek, kısa zamanda çok mesafe alırız. Korkuyla yaşayan şehirler olmasın. Bu konuda halkımızdan destek istiyoruz.”

Başbakan Erdoğan'dan sonra kürsüye çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da trafiği rahatlatmak için yapılan çalışmaları anlattı. Topbaş, halen şehrin değişik bölgelerinde 19 köprülü kavşağın yapımının devam ettiğini, 12'sinin de proje aşamasında bulunduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, Avcılar'daki köprülü kavşak açılışından önce, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirilen ve uydu aracılığıyla Adana, Bursa, Ankara, Diyarbakır, İzmir ve Trabzon'dan da izlenen törenle, Milli Eğitim Bakanlığı ve hayırseverler tarafından Türkiye genelinde yaptırılan 1.247 okulu eğitim öğretime açtı. Türkiye'de çağdaşlaşma ve muasır medeniyet seviyesini aşmanın eğitimle mümkün olacağını dile getiren Erdoğan, ülkede ne kadar sıkıntı varsa bunların çözümünün eğitim konusunda atılacak adımlara bağlı olduğunu kaydetti.

Hayırseverlerin Türkiye'nin değişik noktalarında çok sayıda okul yaptırdıklarını, bunun tam bir işbirliğinin, gönül ve duygu beraberliğinin millete armağanı olduğunu ifade eden Erdoğan, tüm hayırsever vatandaşlara teşekkür etti. Toplumun yakaladığı ortak heyecan ve sinerjiyle “1 Yılda 1001 Okul” sloganıyla 1.247 okulun açılışını gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, yıl sonuna kadar bu rakamın 1.500 olacağını bildirdi. Başbakan Erdoğan, Türkiye'de internet ağını bütün okullara yaymayı amaçladıklarını belirterek, “Hedef yıl sonuna kadar 320 bin bilgisayarı okullarımıza yerleştirmek.'' dedi.

Okulları öğrencilere açtırdı

Yıl sonuna kadar yeni açılan okul sayısını 1.500’e çıkaracaklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, daha sonra uydu aracılığıyla 6 ilin valileriyle bağlantı kurarak, okullar hakkında bilgi aldı. Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve 2 ilköğretim okulu öğrencisiyle birlikte dizüstü bilgisayar aracılığıyla 1.247 okulun açılışını sembolik olarak gerçekleştirdi.