'Çekici' Bir Sergi




İstanbul Modern'in ilk uluslararası sergisi Santiago Sierra, Louise Bourgeois, Jeff Koons, Juan Munoz gibi çağdaş sanatın on altı yıldızını bir araya getirecek.

İstanbul Modern, İstanbul Bienali sırasında da 'çekim merkezi' olacak. 18 Eylül'de açılacak İstanbul Modern'in ilk uluslararası sergisi 'Çekim Merkezi'nde Santiago Sierra, Louise Bourgeois, Janine Antoni, Jeff Koons, Juan Munoz, Anish Kapoor, Maaria Wirkkala, Richard Wentworth gibi çağdaş sanatın pek çok yıldız ismini barındırıyor. Pritzker ödüllü Hollandalı ünlü mimar Rem Koolhaas'ın da bahçeye kurulacak dev bir yerleştirmeyle katılacağı serginin küratörlüğünü, Venedik Bienali'nin bu yılki iki küratöründen biri olan Roza Martinez üstleniyor.

Adını bir fizik teriminden alan sergi, ünlü sanatçıların katılımıyla İstanbul Modern'i karşı konulmaz bir çekim merkezi yapacak.

Mesela 80'inden sonra keşfedilen Louise Bourgeois, çağdaş sanat ortamının en 'popüler' isimlerinden biri. Bourgeois, kadın-erkek ilişkileri, cinsellik, şiddet, haz'la ilgili enstalasyonlar yapıyor... 1980' li yıllarda porno yıldızı Cicciolina ile yaptığı sansasyonel evlilikle gündeme gelen Amerikalı Jeff Koons ise sanat ortamının 'yaramaz çocuğu' olarak tanınıyor. Koons, aynı zamanda bir 'kitsch kralı'...

'Çekim Merkezi'ne katılacak bir diğer isim Santiago Sierra, son dönemin en ilginç sanatçılardan biri. Kapitalist sistemi eleştirdiği performanslarıyla tanınan Sierra, Venedik Bienali'nde 133 siyah göçmene para vererek saçlarını sarıya boyattı, onların dışlanmışlığını bir kez daha vurgulayarak, eleştirdiği sisteme ironik bir ayna tutmaya çalıştı. 2003 yılında Venedik'te kendisine ayrılan İspanya pavyonuna da yalnızca İspanyol pasaportluların girmesine izin vermişti.

Saçlarını süpürge etti!
Janine Antoni ise kadın kimliğine ilişkin performanslarıyla tanınıyor. 1993 yılında saçını kelimenin gerçek anlamıyla 'süpürge eden' Antoni'nin en çok bilinen işi devasa birer çikolata ve yağ kütlesini günlerce ısırıp tükürerek tükettiği performans... 2001'de ölen Juan Munoz kendi hallerinde, sanki kendi yaşamları olan figüratif heykelleriyle tanınıyor. Anıtsal heykelleri sorgulayan Munoz'un bir heykeli bu yıl Venedik Bienali'nde sergileniyor. Anish Kapoor ile Richard Wentworth, 1980'li yılların başında ortaya çıkan ve genellikle gündelik hayattan malzemeler kullanarak soyut heykeller yapan bir grup İngiliz sanatçının oluşturduğu 'Yeni İngiliz Heykeli' grubunun önde gelen üyeleri.

Sergiye ülkemizden üç isim katılacak. Gülsün Karamustafa'nın 'Meydanın Belleği-İçeriden Görüldüğü Gibi Değil' başlıklı Taksim Meydanı'yla ilgili bir videosunu sergileyecek. Bizden olan diğer iki isim ise Haluk Akakçe ile Kemal Önsoy.

Roza Martinez, sergi aracılığıyla İstanbul'un jeopolitik önemine ve yeni müzecilik anlayışının kent yaşamında oynadığı role dikkat çektiklerini söylüyor: "Son yılların estetik üretimindeki kimi önemli anları gündeme getiren ve uluslararası üne sahip sanatçıları ele alan sergi, 9. İstanbul Bienali'yle aynı zamana denk geliyor ve kenti gerçek bir uluslararası çekim merkezi haline getiriyor. Bir yandan bienal, yeni sanatsal gelişmelerin referans noktası kimliğini güçlendirirken, İstanbul Modern de Türkiye'de üretilen modern sanatın belleğini kurumsallaştırma ve dünyamızı boğan estetik, toplumsal/siyasi sorunların bazılarını ortaya koymuş olan uluslararası sanatçıların yapıtlarını İstanbul'a getirme yönünde ilk adımlarını atıyor. Bu serginin başlığı, İstanbul Modern'in içinde bulunduğu jeopolitik alanın ve yeni uluslararası müzelerin küresel bağlamının yeni çekim merkezlerinden biri olması fikrine de gönderme yapıyor."

'Çekim Merkezi' 8 Ocak'a kadar açık kalacak.
Tel: 0212 334 73 00