Akdeniz'de 200 Bin Hektar Kül Oldu



Akdeniz ülkelerinde bu yıl ağustos ayında çıkan yangınlarda İspanya'da 125 bin, Portekiz'de 40 bin 700, İtalya'da 14 bin 500, Yunanistan'da 4 bin 800, Fransa'da 4 bin ve Türkiye'de ise 4 bin 400 hektar olmak üzere yaklaşık 200 bin hektar orman alanı kül oldu.

Orman yangınlarının tüm ülkelerin gerçeği olduğunu söyleyen Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, ''diğer ülkelerde de yangınlar oluyor ama kimse bunları duymak istemiyor. Rusya'da, Sibirya'da öyle yangınlar çıkar ki ancak kar yağınca söner. ABD'de, Kanada'da yangın olur kentleri tehdit eder. Bu yangınlarda bazen 1.5-2 milyon, bazen 3 milyon hektar orman alanı yanar'' dedi.

Akdeniz çanağında bulunan diğer ülkelerin yangınla mücadelede eğitilmiş özel timler kullandığını anlatan Kahveci, ''dünyada, orman yangınlarıyla orman teşkilatının mücadele ettiği nadir ülkelerden birisi biziz'' diye konuştu.

Kahveci, ''diğer ülkeler, yangınları bir doğal afet, doğal felaket gibi görürler. Ayrı bir organizasyon kurmuşlar, bunlar orman yangınlarına da giderler, deprem olur depreme de giderler. Sivil savunma gibi... Yani, olağanüstü hallerle ilgilenen bir organizasyon. Çünkü, bu ülkelerde bizde de olduğu gibi her yıl yangınlar çıkar'' sözleriyle Türkiye'deki sistemi eleştirdi.

Kahveci'nin verdiği bilgilere göre, yılda ortalama 2 bin irili, ufaklı yangın çıkıyor. İhmal ve dikkatsizlik nedeniyle yılda 5 bin ile 10 bin hektar arasında orman alanı yanarak kül oluyor. Bu sayı, 20 bine kadar çıkabiliyor.

Yangın Risk Haritası oluşturuldu
Orman yangınlarıyla ilgili olarak konuşulması gerekenin, yangınla mücadele stratejisi, eylem planları, donanım ve eğitim olduğunu söyleyen Kahveci, ''Türkiye, geniş bir ülke ve ormanlar çok parçalı dağılmışlar. Arazi de çok dik, dalgalı, taşlık, kayalık. Her yere ulaşmak mümkün değil. Biz böyle bir Türkiye gerçeğinden hareketle, Yangın Risk Haritası oluşturduk. 60 yıllık periyotta yangınların nerelerde çıktığının istatistiğini yaptık. Bu haritayı, sıcaklıkları, rutubeti,nem oranını, ormanların bulunduğu iklim kuşaklarını göz önüne alarak oluşturduk'' dedi.

Çevre ve Orman Bakanlığının, orman yangınlarıyla mücadelede 'eylem planı' oluşturduğunu anlatan Kahveci, helikopterlerin, amfibik uçakların ve eğitimli personelin, bu yıl çıkan yangınlarda en verimli şekilde kullanıldığını ifade etti.