Akdenizliler Birbirlerini Yeterince Tanımıyor



"Avrupa, güney ve doğu Akdeniz bölgesinde yaşayan insanlar birbirleri hakkında çarpık ve klişeleşmiş yargılara sahipler."

Anna Lindh Vakfı tarafından yayınlanan ve "EuroMed Intercultural Trends 2010" başlığını taşıyan rapor, iki yıl süren ve 22 ülkeden uzman değerlendirmeleriyle kültürel algılar üzerine 13 bin kişilik bir ankete dayanıyor. Raporun ortaya çıkardığı üzere Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde yaşayan dört kişiden üçü bir önceki yıl başka bir ülkeden birisiyle karşılaştı fakat birbirlerinin değr yargıları hakkında bilgi eksikliği ve yanlış algılar sürüyor.

Eylül ortasında Brüksel'de bir basın toplantısıyla tanıtılan rapor kurumun web sitesi üzerinden de yayınlandı. Raporda Gallup tarafından gerçekleştiren anket sonuçlarının yanı sıra, medyanın kültürel çoğulculuk açısından oynadığı rolü odağa alan bir bölüm, kültürel iletişim açısından iyi örnekler ve öneriler de bulunuyor.

Raporda Türkiye'de medya ve kültürel çoğulculukla ilgili değerlendirme bölümünü bianet editörleri Tolga Korkut ve Erhan Üstündağ yazdı.

2003'te öldürülen İsveçli sosyal demokrat politikacı Anna Lindh'in adına kurulan Kahire merkezli vakıf, Akdeniz havzasında kültürel ilişkileri geliştirmek için çalışıyor. Vakıf, her üç yılda bir kapsamlı bir rapor hazırlayarak bu konudaki gelişmeleri takip edecek.