Akfen Holding 2011'de 39,4 Milyon Lira Kar Etti



Akfen Holding'in 2011 yılı finansal sonuçları açıklandı. Havalimanları yönetimi ve operasyonları, inşaat, deniz limanı işletmeciliği, deniz ulaşımı, su dağıtım ve atık su hizmetleri, enerji ve gayrimenkul gibi endüstri kollarında faaliyet gösteren Akfen Holding'in 31 Aralık 2011 itibariyle konsolide net dönem karı 39,4 milyon lira, düzeltilmiş Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karı (FAVÖK) ise 314,9 milyon lira olarak gerçekleşti.

Akfen Holding Üst Yöneticisi (CEO) Süha Güçsav, konuya ilişkin değerlendirmesinde, holding olarak gerek kendi özkaynakları ile gerekse güçlü stratejik ortaklılara imza atarak, yüksek büyüme potansiyeli olan, öngörülebilir ve istikrarlı nakit akışı sağlayan, genellikle monopol yapılara sahip olan veya rekabetin sınırlı gerçekleştiği altyapı yatırımlarına yatırım yapma hedefiyle hareket ettiklerinin altını çizdi.

İş modeli çerçevesinde sektör ayrımı yapmadan, topluma ve ekonomiye yeni değer yaratacak yatırımlara öncelik verdiklerini ifade eden Güçsav, 2011 yılının da, birçok başarılı işe imza atan Akfen Holding için önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi.

Geçen yıl Akfen olarak İDO, TAV olarak da İzmir Adnan Menderes Havalimanı ve Medine Havalimanı ihaleleri olmak üzere toplam 3,2 milyar dolarlık yeni işe imza attıklarını, 80 milyon liralık ikinci tahvil arzını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Güçsav, şunları söyledi:

''Özelleştirme İhalesi Başkanlığı tarafından yapılacak otoyol ve köprülerin özelleştirilmesi ihalesinde teklif vermek üzere Kasım 2011'de Autostrade Per l'Italia SPA, Doğuş Holding AŞ ve Makyol İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret AŞ ile ortak girişim grubu kurduk. Ayrıca 2012 yılının ilk çeyreğinde 200 milyon lira tutarında üçüncü tahvil halka arzı gerçekleştirerek reel sektör tahvil arzında bir rekora imza attık. TAV Havalimanlarındaki yüzde 18 hissemizi ve TAV Yatırım'daki yüzde 20,825 payımızı toplam 434,8 milyon dolara Aeroports de Paris Management'a satarak, stratejik bir işbirliğine imza attık.''

Mersin Limanı, Akfen GYO ve enerjide önemli büyümeler yakaladıklarını belirten Güçsav, ''Türkiye'nin ikinci büyük limanı olan Mersin Limanı 2011 yılı itibariyle 1,14 mn TEU konteyner elleçledi. Mersin Uluslararası Limanı'nın (MIP) dolar bazında cirosu yüzde 13 arttı. 2011 yılında sekiz adet yeni HES ticari enerji üretimine başlarken, toplam kurulu güç kapasitesi 125 MW'a ulaştı'' dedi.

2011 yılı yatırımlarında İDO'nun önemli bir yere sahip olduğuna değinen Güçsav, İDO'nun 2011 yılında 52,7 milyon yolcu ve 7,7 milyon araç taşıdığını ve bir önceki yıla göre yolcu sayısında yüzde 5,6, araç sayısında ise yüzde 11,1 artış gerçekleştiğini bildirdi.

Ekonomik şehir otelciliğine odaklanan Akfen GYO'nun Novotel ve İbis markalı otel yatırımları ile yoluna devam ettiğini belirten Güçsav, Akfen GYO'nun 31 Aralık 2011 itibariyle toplam bin 945 oda kapasitesine sahip 11 adet işletme halinde olan otel (9'u Türkiye'de, 1'i KKTC'de ve 1'i Rusya'da) sayısını 2012 yılı mart ayı başında Rusya'da işletmeye açılan ikinci otel ile birlikte 12'ye çıkardığına ve oda sayısın da 2 bin 149'a ulaştığına dikkat çekti.

Güçsav, şunları kaydetti:

''Akfen Holding olarak yurt içinde ve yurt dışında üstlendiğimiz projelerde ve faaliyette bulunduğumuz tüm alanlarda büyük ve başarılı projelere imza atmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda imtiyaz kazanma ve işletme konusunda sahip olduğumuz deneyimler ve kendi alanında dünyanın en önemli oyuncuları ile stratejik ortaklıklar vasıtasıyla büyümemizi sürdüreceğiz.''