Galataport İhalesi Bilmece Gibi

Danıştay'ın özel imar planına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından, Galataport ihalesi tam bir bilmeceye dönüştü.

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bu kararı gerekçe göstererek, işlemi durdurduğunu açıkladı. Şimdi, hukukçuların yorumlarıyla oluşan birçok senaryo gündemde. Ancak Ankara'da, gerçekleşeceğine kesin gözüyle bakılan senaryoya göre, ihale iptal edilecek ve Özelleştirme İdaresi yeni bir imar planı ve yeni bir projeyle yeniden ihaleye çıkacak.

Galataport ihalesi tartışılmaya devam ediyor. İhalenin düzenlendiği günden bu yana aralarında Ofer ve Kutman'ın da bulunduğu ortaklar, ödeme planı, özel imar planı ve hatta hükümet içindeki görüş ayrılıkları ayrı birer tartışma konusu.

Danıştay’dan durdurma kararı
Danıştay'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan özel imar planına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı alması ise konuya yepyeni bir boyut kazandırdı. Başından beri ihaleye karşı olduğu bilinen Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener bu kararı gerekçe göstererek, işlemi durduğunu açıkladı ve kararı Yüksek Planlama Kurulu'nda imzaya açamayacağını söyledi.

Bu açıklama hukukçuları harekete geçirdi. Konuyu Özelleştirme İdaresi, DPT ve Türkiye Denizcilik İşletmeleri avukatları da incelemeye başladı. Bir çok senaryo gündemde. Ancak Ankara'da gerçekleşeceğine kesin gözüyle bakılan tek bir senaryo var: Galataport ihalesi iptal edilecek. Hukukçular ihalenin iptal edileceğine kesin gözüyle bakıyor. Buna göre Danıştay 6’ıncı Dairesi’nin karar gerekçesinde konunun esastan incelemesinde de iptal kararı verileceğine ilişkin ipuçları var. Danıştay'ın konuyu esastan görüşerek Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın özel imar planı yapma yetkisi olmadığına dair karar alacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu da ihalenin iptali anlamına geliyor.

İhale sonucu TDİ’ye iade edilecek
Yüksek Planlama Kurulu, Danıştay'ın nihai kararını beklemeden, yürütmeyi durdurmayı gerekçe göstererek ihale sonucunu, komisyonun bağlı bulunduğu Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne iade edecek. TDİ de, mevzuat gereği tek yetkili olan ÖİB'e bunu iletecek. Ve son söz Özelleştirme İdaresi'nin olacak.

Bu durumda özelleştirme prosedürü en baştan başlatılacak. İptal edilen ihalenin yeniden açılması için işlemler başlayacak. Yeni bir proje ve yeni bir imar planı yapılacak. Ancak yetkililer elde hazır veriler olduğu için bunun uzun bir süre almayacağını söylüyor.