Hürriyet'in haberine göre, Kasumov, “Türkiye’de ‘ÇED gerekli değil’ deseler bile biz Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na (UAEA) karşı sorumluyuz. Onlar bizi adım adım takip ediyor” dedi. İnşaata 2015 yılında başlayacaklarını belirten Kasumov, “Bizimle çalışacak Türk firmalarıyla ilgili referans istiyoruz. 7.8 milyar dolara denk gelen yüzde 49’luk paydan Türk şirketleri de yararlansın” daveti yaptı.
Dışarda zorunluluk
Kasumov, bir grup gazeteciyle Macaristan’da 30 yıl önce Rusların yaptığı Pask Nükleer Santrali’ni inceledi. Kasumov, ÇED raporu için mayıs ayında başvuru yapacaklarını söyledi. Kasumov, bir süre önce yayınlanan yönetmelikte bazı projelere ÇED muafiyeti sağladığının anımsatılması üzerine, “23 Haziran 1997’den önce yatırım programına alınan ve 5 Nisan 2013 itibariyle planlama aşaması geçmiş olan veya ihalesi yapılmış olan projeler için” nükleer santralde ÇED raporu almak zorunda olduklarını, bunun UAEA kuralları gereğince de bir zorunluluk olduğunu vurguladı.
2015 yılında temel atarız
Temmuz ayında ÇED raporunu almayı hedeflediklerini belirten Kasumov, bundan sonraki 2 yıl sahada inşaatla ilgili hazırlık çalışması yapılacağını söyledi. Kasumov, santralin bin 200 megavatlık ilk ünitesinin temelinin 2015 yılının başında atılacağını kaydederek, “İlk ünite 2019’da bitecek. 2020’de işlemeye alınacak ve elektrik üretimi başlayacak. İnşaat alanına denk gelen ağaçlar kesilecek. Kesilecek her ağaç için de izin almamız gerekiyor” dedi.