‘AKM Birinci Grup Kültür Varlığıdır'



İstanbul Taksim'de bulunan Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) yapılması planlanan değişiklikleri yerinde bulmayarak durduran İstanbul 9'uncu İdare Mahkemesi, 16 Aralık'ta projeyi iptal etti. 4 sayfalık kararda, AKM'nin birinci grup kültür varlığı olduğu, proje ile yapılmak istenen değişikliklerin ise “Yapının tarihi kimliği ve özgün konumunu korumadığı”, hukuka ve mevzuata aykırı olduğu belirtildi. Başbakan Tayyip Erdoğan proje için, “Şu hali ile AKM'yi beğeniyor musunuz? Orayı yıkıp yeniden yapmak gerekli” demişti.

Bakanlığın yedek planı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, mahkemenin projeyi iptal etmesi halinde geçici tadilat projesini hayata geçireceklerini açıklamıştı. Bakanlık, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi ile mahkemenin isteği doğrultusunda geçici onarım sözleşmesi imzaladı ve koruma kurulundan geçirdi. 20 Aralık 2009'da yapılan sözleşme uyarınca, sendikanın itiraz ettiği ve kararda eleştirilen restoran ve fuaye değişiklikleri yapılmayacak, bale salonu ile boyahane eski yerlerinde kalacak.

Eskiyen AKM'nin 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerinde kullanılması gündeme gelince, yenileme projesi hazırlandı. 1 Haziran 2008'den itibaren boşaltılarak tüm sanatsal faaliyetler durduruldu. Yenileme projesi ihale edildi ve 64 milyon liraya ihaleyi Özsoy İnşaat aldı. Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası, yenileme projesinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptali istemiyle dava açtı.

Mahkemenin bilirkişi raporunu esas alarak oybirliği ile verdiği iptal kararında şöyle denildi: “Proje üzerinde ve yerinde yapılan incelemeler neticesinde yapılan düzenleme ile koruma grubu 1 olan yapının günümüze ulaşmış sosyo-kültürel tarihi kimliğini oluşturan mekansal, biçimsel, yapısal özellikleri ile çevre içindeki özgün konumunun korunmadığı, 2863 sayılı yasa (Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma) ile ilke kararlarına uygun davranılmadığı anlaşıldığından tesis edilen işlem ile eki avan proje tadilatında hukuka ve mevzuata uyarlılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmaktadır. Dava konusu işlemlerin iptaline.”