AKM, Bitmemiş Senfoni



Atatürk Kültür Merkezi (AKM), önceki gün, kapatılışının ikinci yılında, kültür merkezinin iki yıldır kapalı olmasını protesto eden ve bir an önce açılması için talepte bulunan opera, tiyatro, bale sanatçıları ve sanatseverleri bir araya getirdi. Yeditepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Taylan Ula’nın öncülüğünde AKM’nin önünde bir araya gelen sanatçı ve sanatseverler, “AKM bitmemiş senfoni”, “Kültür Başkenti Baştan Alınsın, AKM Açılsın”, “Kültür, Kültür Başkentini Teğet Geçti” gibi çeşitli pankartlarla duygu ve düşüncelerini ifade ettiler.

Kendisini bir ‘AKM sever’ olarak tanıtan Prof. Dr. Taylan Ula yaptığı açıklamada, AKM’nin, Kültür Bakanlığı ve İstanbul 2010 Ajansı arasındaki anlaşmazlık yüzünden açılamadığı yönünde duyumlar aldıklarını, artık resmi bir ağızdan açıklama yapılmasını istediklerini söyledi. İki sene geçmesine rağmen binaya tek bir çivi bile çakılmamış olmasını, merkezi ve mahalli yönetimlerle birlikte İstanbulluların da ayıbı olduğunu belirten Ula, AKM’ye bir an önce kavuşmak istediklerini sözlerine ekledi.

Protestocular arasında yer alan İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdür ve Sanat Yönetmeni Suat Arıkan ise bu buluşmada sahnesini özlemiş bir sanatçı duyarlılığıyla yer aldığını, ilk kez 1981’de adım attığı AKM ile duygusal bir bağı olduğunu söyledi. İDOB’nin seyircileriyle kopmamak adına Kadıköy Süreyya Operası’nda yapıtlarını sahneliyor olmasına karşın özellikle balede büyük yara aldıklarını belirten Arıkan, AKM’ye bıraktıkları şartlarda geri dönmeye razı olduklarını söyledi.