‘AKM Onarılabilir’

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, AKM’nin depreme dayanıklı olmadığını ve yıkılması gerektiğini savunurken, İstanbul Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü, AKM’nin güçlendirme projelerine göre takviye edilmesinin uygun olacağı yönünde görüş bildirdi. Bakan Koç ise raporu dikkate almayarak Sakarya Üniversitesi tarafından hazırlandığını söylediği araştırmaya göre AKM’nin deprem açısından yüzde 40 risk taşıdığı iddiasında bulunuyor ve Deprem Konseyi kararlarına göre, bu durumdaki binaların yıkılması gerektiğini iddia ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, 4 Nisan 2007 tarihinde İstanbul Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nden AKM’nin betonarme taşıyıcı sisteminin incelenmesini istedi. Bunun üzerine 11-13 Nisan 2007 tarihlerinde AKM binasında incelemelerde bulunan heyet, hazırladığı teknik raporda, AKM’nin yıkılması değil onarılması yönünde görüş bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunulan 16 Nisan 2007 tarihli raporda şöyle denildi:

“06 Mart 2007 tarih 26454 sayı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Deprem bölgelerinde yapılacak binalar hakkında yönetmeliğin ilgili hükümlerine ve mevcut şartnamelere göre takviye edilmesinin uygun olacağı kanaatine varılmıştır.”

AKM’nin yıkılarak, yerine yeni bir AKM yapılmasını içeren, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hakkındaki Kanun Tasarısı’nın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen komisyonlardaki görüşmelerinde Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, AKM binasının yıkılma riski taşıdığını iddia etmişti. İstanbul Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nün raporunu dikkate almayan Koç, Sakarya Üniversitesi İnşaat Bölümü’nün "deprem güvenliği" araştırmasında AKM’nin statik ve deprem açısından yüzde 40 risk taşıdığı yönünde rapor hazırladığını söyleyerek “Deprem Konseyi kararlarına göre, bu durumdaki binaların yıkılması gerekiyor'' diye konuşmuştu.