AKM Süreci Dejavüsü



İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın bugün (23 Temmuz) Atatark Kültür Merkezi (AKM) önünde yaptığı basın açıklaması ile, AKM yenileme sürecinde bir arpa boyu yol katedilemediği bir kez daha görüldü. Yürütme Başkanı Şekib Avdagiç tarafından okunan açıklamada Ajansın, AKM’nin kültür sanat hayatına yeniden kazandırılması için tüm girişimleri yapıtığı savunularak, ancak AKM’yi geleceğe taşıyacak bir uygulama modeli oluşturulması durumunda katkı sağlanacağı ifade edildi.

Bir önceki basın açıklamasıyla neredeyse aynı ifadeleri içeren 23 Temmuz tarihli basın açıklamasından çıkan sonuç, AKM'nin yenilenmesinde halen somut bir adım atılamadığı...

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ajans arasında gerilime yol açan yenileme sürecinde, her iki taraf birbirini sorumlu göstermeye devam ediyor. Bu son açıklama ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı; AKM projesine ancak Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul İl Özel İdaresi gibi diğer resmi kurumların katılımıyla destek verebileceğini bir kez daha yineleyerek, bir sonraki basın atağına kadar savunma sırasını savıyor.

Açıklamanın tam metni şöyle:

"AKM YENİLEME SÜRECİNE İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI

5706 sayılı İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hakkında Kanun’un 11. Maddesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinasyonunda AKM başta olmak üzere Rami Kışlası Kütüphanesi ve Ayazağa Kültür Merkezi’nin yenilenmesi ve yapılandırılması için özel bir hesapta bütçe toplanacağını belirterek, finansal sağlayıcılar olarak Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul İl Özel İdaresi ile birlikte İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nı göstermektedir.

AKM’nin yenilenmesini, en başından bu yana sadece bir tadilat projesi olarak görmeyen Ajansımız, İstanbul’un en önemli kültür sanat yapısı için sadece bir finansal sağlayıcı olarak konumlanmak istememiş, AKM’nin dünya standartlarında bir kültür sanat merkezine dönüştürülmesi için gerekli tüm süreçlerin yürütmesinin sorumluluğunu almıştır. Bu anlamda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ajansımız arasında 8 Ekim 2008 tarihinde “İşbirliği Protokolü” imzalanmıştır.

Protokolün imzalanmasını takiben, dünya standartlarında bir kültür merkezinin oluşturulması için, AKM’nin ilk mimarı Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu Mimar Murat Tabanlıoğlu ile görüşmelere başlanmış,  Tabanlıoğlu mimari projeyi bilabedel yapmayı önermiş ve buna ilişkin sözleşme 17 Ekim 2008’de imzalanmıştır.
Murat Tabanlıoğlu’nun hazırladığı, AKM’nin mevcut mekanlarının ihtiyaçlar doğrultusunda fonksiyonlandırılmasını ve yenilenmesini içeren mimari proje 24.12.2008 tarihinde; bu projeyle birlikte diğer tüm uygulama projeleri ise, 29.05.2009 tarihinde Koruma Kurulu’na onaylatılmıştır.

Bu proje, AKM’nin günümüz teknolojileri ile donatılmasını, depreme karşı güçlendirilmesini, sahne performanslarının artırılmasını ve seyir imkanının yükseltilmesini hedeflemektedir.

İzleyicilerin konforunu ve sanatçıların performansını artıracak düzeyde hazırlanmış projelerin tamamlanmasının ardından, uygulanmasına yönelik “İstanbul Atatürk Kültür Merkezi Onarım, Güçlendirme ve Tesisat Sistemlerinin Yenilenmesi İşi” 29 Haziran 2009 tarihinde ihale edilmiştir. Teklif veren 14 firmadan, en avantajlı teklifi veren firma tespit edilerek, 22.07.2009 tarihinde sözleşme yapmak üzere davet edilmiştir.

Ancak Kültür, Sanat ve Turizm Emekçileri  Sendikası tarafından AKM’nin avan projelerinin onaylandığı Koruma Kurulu kararının iptali için Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açılan dava sonucu İstanbul 9. İdare Mahkemesince yürütmeyi durdurma kararı alındığının 27.07.2009 tarihinde Ajans’a bildirilmesi üzerine, Ajans, AKM’nin onarımıyla ilgili olarak başlattığı her türlü çalışmayı durdurmak zorunda bırakılmıştır.

Ajans AKM’nin İstanbul’un kültür sanat hayatındaki öneminin bilinciyle, bu mekanın 2010 Avrupa Kültür Başkenti süreci içinde sanat hayatına kazandırılabilmesi için, itirazlara konu olan değişiklik taleplerini görüşmek ve tarafları uzlaştırmak amacıyla Devlet Tiyatroları Genel Müdürü, Devlet Opera Balesi Genel Müdürü, yürütmeyi durdurma kararı aldıran Kültür, Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası, ilgili meslek örgütleri temsilcileri, projeyi hazırlayan mimari büro temsilcilerini bir araya getirmiş ve uzlaşma sağlanmıştır. Bu doğrultuda revize edilen proje Kültür ve Turizm Bakanlığı’na onaylatılmış ve Koruma Kurulu’na sunulmuştur.

Taraflar arasında uzlaşma sağlanabilmesine yönelik olarak, Sendikadan ve sanatçılardan gelen görüşler doğrultusunda projenin revize edilmesi, revize edilen projelerin Koruma Kurulu’nca değerlendirilebilmesi için yasal gereklilik nedeniyle, Sendikanın davadan geri çekilmesi konularında mutabık kalınmıştır.

Bu doğrultuda, uzlaşma sağlanmış olmasına rağmen, Kültür Sanat-Sen, İstanbul 9.İdare Mahkemesi’nde devam eden projenin iptali istemiyle açtığı davayı geri çekmemiş ve bu sebeple de Koruma Kurulu projeyi değerlendirmeye almamıştır.

Daha sonra İstanbul 9. İdare Mahkemesi 16.12.2009 tarihli kararı ile projelerin onaylandığı Koruma Kurulu kararını iptal etmiştir. Bu kararla beraber mahkeme kesin kararını vermiş ve Ajansımız tarafından yürütülen AKM’nin onarımına ilişkin süreç kesin olarak durdurulmuştur. Böylece projenin gerçekleştirilmesiyle ilgili inisiyatif elimizden alınmıştır.

AKM’nin çağın gereklerine uygun olarak yenilenmesi, sadece İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın değil tüm İstanbulluların ortak projesidir. AKM’nin, İstanbul’un kültür sanat hayatına yeniden kazandırılması yolunda, elinden gelen tüm girişimleri samimiyetle yapmış olan Ajansımız, AKM’yi geleceğe taşıyacak uygulama modeli oluşturulması durumunda, gereken katkıyı vermeye hazırdır.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı"