AKM Tam 6 Yıldır Kapalı



ANKA'nın haberine göre, Dibek, Kültür ve Turizm Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde AKM’nin ne zaman açılacağını öğrenmek istedi.

Dibek soru önergesinde şöyle dedi:

“Bakan’ın 2013’de yaptığı açıklamaya göre 2014’te açılması gereken AKM neden açılmamıştır?

Tadilatın tekrar başladığı iddia edilen 2012 Mayıs ayından günümüze aylar itibari ile AKM’ye neler yapılmıştır? Şuan ne aşamadadır?

AKM’nin 6 yıl önce kapandığı göz önüne alındığında bu sürenin çok olduğunu düşünmekte misiniz? AKM’nin 6 yıldır açılamaması kim veya kimlerin suçudur?

AKM’ye onarım projesi hazır olmasına ve finansmanı bulunmasına rağmen neden hiçbir şey yapılmamaktadır? AKM’nin onarımı için çeşitli bakanlıklar, kurum, kuruluş, sivil toplum örgütü ve benzin gelirlerinden elde edilen maddi kaynaklar ile bugüne kadar neler yapılmıştır?

AKM boşaltıldıktan sonra, içinde bulunan Devlet Operası, Balesi, Devlet Tiyatrosu, Devlet Senfoni Orkestrası, koro ve toplulukları nerelere taşınmıştır? Bu taşınılan binalar için bugüne kadar ne kadar kira ödenmiştir? Bu binaların sahipleri kimlerdir? Taşınılan binaların tadilat masrafları ne kadardır?

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, AKM için ayrılan 75 milyonluk bütçeyi hangi gerekçeyle Bakanlığa aktarmamıştır?

Koruma Kurulu’nun 31 Aralık 2009 tarihinde AKM’nin mevcut haliyle onarımı yolunda aldığı karara Ajans neden uymamıştır?

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 65 (a) maddesi kapsamında kültür ve tabiat varlıklarını tahrip edenlerle ilgili 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanması olduğu göz önünde bulundurulduğunda, AKM’nin bu halde bırakılmasının sorumluları ile ilgili olarak, bir dava açılması için savcılığa başvurulmuş mudur?”