AKM'yle Gölge Boksu

Uzun tartışmalar, sonsuz toplantılardan sonra 2010 konusunda sanatçılar, sivil toplum örgütleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve hükümet arasında belirli bir uzlaşma sağlanır gibi oldu. Herkes, somut adımların atılması için gerekli olan yasayı bekliyordu. Tasarısı önceki gün Meclis'e gönderilen yasa belki en masum haliyle bile çok tartışılacaktı, ama şimdi işin içine bir de AKM girdi...

İstanbul Kültür Başkenti'nin başarılı olabilmesi için projeye katkıda bulunması gereken, bu konuda gayet de istekli olan sanatçı inisiyatiflerinin çoğu AKM'nin yıkılmasına karşı çıkıyor. Şimdi 2010 yasasına karşı çıkacaklar; bu nedenle yasa daha bu tasarı haliyle büyük bir tartışmanın odağı olacak, 2010 yolu yine bir yokuşa dönüşecek.

Başından beri AKM'yi yıkmayı bir inat haline getiren Kültür Bakanlığı'nın bu konuda kamuoyunu ikna etmek ya da bir uzlaşı aramak gibi niyeti yok. Bakan Koç'un AKM'nin yıkılmasını neden bu kadar tutkuyla istediği ise belirsiz. Bakanlık nasıl bir AKM yapacağını, kime yaptıracağını, nasıl işleteceğini anlatmadığı, neden binanın içini değiştirmek yerine ille de etrafındaki boş arazileri inşaata katmak istediğini açıklamadığı sürece kimse ikna olmayacak.

Bu arada 150 milyon dolarlık bir inşaat için bütçeden kaynak ayırıp iki senede bitirmek de hiç mümkün görünmüyordu. Ama onun da yolunu buldular, yasa tasarısına göre gerekli para biraz 2010 bütçesinden, biraz merkezi bütçeden ve belediye, ticaret odası, sanayi odası gibi kuruluşlardan toplanacak. Bu kuruluşların yeni AKM'yi finanse edeceklerinden haberi var mı, bilinmez. İnşaat da Kültür Bakanlığı'nın kontrolünde, çıkacak özel yasa sayesinde pek çok standart uygulamadan azade biçimde hızla bitirilebilecek. Tabii hâlâ üzerinde Koruma Kurulu'nun tescili bulunan bir yapının yıkılması için nasıl yasa tasarısı hazırlanıyor onu da anlamak mümkün değil.

AKM'nin yıkımı, 2010 yasa tasarısına belli ki Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimiyle eklenmiş. Tasarının hazırlanması için aylardır büyük uğraş veren 2010 Girişim Grubu üyeleri şimdi çok zor durumda kaldılar. Rami Kışlası'nın kütüphane ve kongre merkezine dönüştürülmesiyle AKM'nin yıkılıp yeniden yapılması için tasarıya bir madde eklendiğini dün Radikal'de çıkan haberi hazırlarken bizden öğrendiler. Girişim Grubu hemen yumuşak bir üslupla, AKM ve Rami Kışlası'nı içeren maddenin yasadan çıkartılmasını istediğini açıkladı. Şimdi bu değişiklik için ekstra enerji harcamaları gerekecek.

Hükümet ikna olmazsa belki de zaman kaybetmemek için yasayı bu haliyle kabul edecekler ve bu kez de kendilerini AKM tartışmalarının içinde bulacaklar. Kültür Bakanlığı, 2010 Girişim Grubu içinde yer alan Nuri Çolakoğlu gibi etkili kişileri, İKSV, Bilgi Üniversitesi gibi etkili sivil kuruluşları bu tartışmanın içine çekerek kendince bir uyanıklık yaptı. Ne de olsa o kadar çabadan sonra sivil toplumun bu işi bırakıp gidemeyeceğini düşünüyorlar. Ya da belki de çekilsinler, herkes kendi evine gitsin, onu da biz yapalım, kendi adamlarımızla yapalım, gönlümüzce yapalım istiyorlar...