AKP Seçim Öncesi İmar Affı için Düğmeye Bastı



AKP hükümeti 29 Mart’ta yapılacak yerel seçimler öncesi ‘imar affı’ için düğmeye bastı. Hükümetin küresel krize karşı ekonomiyi canlandırmak için hazırladığı ve TBMM Genel Kurul’da önceki gün kabul edilen Torba Kanu’na son anda önerge ile bir düzenleme eklendi. Düzenlemeyle tapusunda arsa gözüktüğü halde arsasına ev yapanların vergi cezası ve gecikme zammının silinmesinin önü açıldı.

Kanuna önerge ile eklenen hüküm şöyle: “Bu kanunun yayımlandığı tarihten önce cins tahsisi yapılmamış arsa ve arazi üzerine inşa edilen bina ve tesislerin tescili, Bayındırlık ve İskan Bakanlığ’ının görüşü alınarak Maliye Bakanlığı’nca tespit ve ilan edilen sosyal mesken, işçi evleri ve bunlardan daha düşük nitelikteki meskenlerin tescilinde ve bunların dışında kalan her nevi cins ve kayıt tahsisinde de uygulanacak. Ayrıca vergi cezası ve gecikme faizi uygulanmayacak.”

Cumharbaşkanı Abdullah Gül tarafından da Kanun bu hali ile onaylanması durumunda vergisini ödemeyip, bildirimde bulunmadan arsasının üzerine apartman ve ev gibi gayrimenkul inşa eden vatandaşın konutları meşrulaşacak.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, söz konusu Kanunun Cumhurbaşkanı tarafından da onaylanması durumunda İmar Kanunu ile çelişkili bir durumun ortaya çıkacağının altını çizdi. Ayrıca yetkili, Kanunun söz konusu maddesi ile arsa sahibi olup izinsiz bir şekilde arsanın üzerine bina inşa edenlerin Bayındırlık İl Müdürlükleri’nden vize alması durumunda ceza ödemeden gayrimenkulünü yasalaştıracağına dikkat çekti.

492 sayılı Harçlar Kanunun 4 sayılı tarifesinin ‘Tapu ve Kadastro İşlemlerinden Alınacak Olan Harçlar’ başlığında arsa ve arazi üzerine yeniden inşa edilecek bina vesair tesislerin tescilinde emlak vergisi değeri üzerinden binde 15, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın görüşü alınarak Maliye Bakanlığı’nca tespit ve ilan edilmiş bulunan sosyal mesken, işçi evleri ve bunlardan daha düşük nitelikteki meskenler için emlak vergisi değeri üzerinden binde 7,5 harç alınması’ öngörülüyor.