AKP Tipi Kalkınma Ajansı



İstanbul Kalkınma Ajansı’nın yönetimi, önceki gün yapılan seçimlerde, kamu kuruluşlarını temsil eden delgelerin oylarıyla ezici çoğunlukla ‘hükümet yanlısı’ üyelerden oluştu. Kalkınma Ajansı bünyesinde ‘genel kurul’ niteliğinde olan ‘İstanbul Kalkınma Kurulu’nun başkanlığına da faizsiz bankacılık yapan katılım bankalarının çatı örgütü Katılım Bankaları Birliği Başkanı Osman Akyüz seçildi.

Hükümetin 22 Kasım 2008 günlü Resmi Gazete’de yayınlanan kararı gereği 8 ilde kalkınma ajansları kurulması gerekiyor. Bu ajanslar kamu ve sivil toplumu bir araya getirerek illerin kalkınmasının planlanmasını öngörüyor. Ajanslardan biri de  İstanbul’da kuruldu. İlgili düzenleme gereği ajans yönetimleri 8 kişiden oluşuyor. Bunların 5’i ‘doğal üye’ durumunda.  Doğal üyeler ajansın kurulduğu ilin valisi, belediye başkanı, ilin ticaret odası başkanı, ilin sanayi odası başkanı ve il genel meclisi başkanından oluşuyor. Kalan 3 üye sivil toplum kuruluşu temsilcileri arasından seçiliyor.

Vali doğal başkan

Mevzuatı gereği ajansların başkanlıklarını il valilikleri, başkan yardımcılıklarını belediye başkanı yapıyor. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın başkanı da İstanbul Valisi Muammer Güler, Başkanvekili ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş oldu. Diğer doğal üyelikleri temsilen İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük ve İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Büyükdede de yönetimde yer aldı.

Doğal üyelerden Belediye Başkanı Kadir Topbaş AKP’li. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da hükümete yakın bir isim. Doğal delgeler arasında ‘hükümete yakın’ olarak nitelendirilmeyen tek isim İSO Başkanı Tanıl Küçük oldu.

MÜSİAD yönetimde

Doğal üyeler dışında kalan 3 sivil toplum temsilcileri için de önceki gün seçim yapıldı. Yönetimine giren üç üye de “AKP’ye yakın” örgütlerin temsilcilerinden oluştu.  Seçimlerde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi 56 oy, Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan 51 oy, Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen iş örgütü TUSKON’u temsilen Fuat Özbekli 41 oy alarak yönetime girdi.  TÜSİAD’ın adayı Ceren Aydın 16, YASED adayı Mustafa Alper 14  oy alabildi.

Seçimlerde İstanbul İl Özel İdaresi, Büyükşehir Belediyesi temsilcisi, Denizcilik Müsteşarlığı, TÜİK, Vakıflar Bölge temsilcisi, Çevre ve Orman Bakanlığı, Gençlik ve Spor, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü gibi hükümete bağlı kamu kuruluşları ve bakanlıkların yanı sıra yine hükümete yakın vakıflar delege bulundurdu.