AKP'de Galataport Çelişkisi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Galataport ihalesi konusunda Danıştay'ın verdiği yürütmeyi durdurma kararının Özelleştirme İdaresi'nde değerlendirildiğini ve inceleme sonucunda bir karara varacaklarını bildirdi. Kurumlar Vergisi Yasa Tasarısı'nın Meclis'in öncelikli konuları arasında yer aldığını da belirten Unakıtan, yıl içinde ilk olarak İzmir Limanı'nı, ardından da Milli Piyango İdaresi'ni özelleştireceklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in Galataport'un devrine olanak tanıyacak olan ve "uygunluk sözleşmesini" bir hükümet kararına dönüştürecek kilit belge olan Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararını "kesinlikle imzalamayacağını" belirttiği ileri sürülürken Davos'ta bir özel televizyon kanalının sorularını yanıtlayan Unakıtan, Şener'in Galataport ihalesi konusunda kendisine herhangi bir şey söylemediğini belirtti. Danıştay'ın ihaleye ilişkin yürütmeyi durdurma kararı bulunduğuna işaret eden Unakıtan, Özelleştirme İdaresi'nde hukukçuların bu kararı değerlendirdiklerini kaydetti.

''Bu karar ne olur, şu aşamada bilmem mümkün değil. Karara göre yürüyeceğiz'' diyen Unakıtan, ihalenin son derece şeffaf yapıldığını savundu. Unakıtan, ''Ancak Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına bakacağız. O gerekçenin içinde zannediyorum imar planıyla ilgili bir yürütmeyi durdurma hususu var. Onları hukukçular inceliyor. Sonrasında Özelleştirme İdaresi olarak bir karar vereceğiz. Sonra da bu kararı siyasi iradeye dönüştüreceğiz'' dedi. Unakıtan, bir soru üzerine Eyal Ofer 'in Davos'ta kendisiyle görüşme talebinde bulunmadığını da kaydetti.

Unakıtan, bu yılki özelleştirmeler hakkında ise şu açıklamada bulundu: ''Şu anda en çabuk yapılacak özelleştirme, İzmir Limanı'nın özelleştirilmesi. Milli Piyango İdaresi'nin de özelleştirileceğini tahmin ediyorum. PETKİM'de de hazırlığımız var. Ama en öncelikli olan enerji dağıtımlarının özelleştirilmesi. Halk Bankası'nı da düşünüyoruz. Burada halka arz düşünülüyor ama o anda piyasaların durumuna bakacağız. En faydalı hangisi olacaksa ona göre karar verip beklemeden gideceğiz.''