AKP’den Yandaşlara Rant

Bahçelievler’de yandaşa ranta bir örnek de Yenibosna’da yaşandı. Bahçelievler Belediyesi, İstanbul Yenibosna’da eski Refah Partili (RP) Güzelce Belde Belediye Başkanı Yaşar Alkan ve Hayatpark Alışveriş Merkezi sahibi Mustafa İmik’in ortağı olduğu 30 bin metrekarelik arazinin imar hakkını önce yüzde 80 arttırdı, ardından inşaatına başlatılan “Yenibosna Spor Kompleksi” projesiyle de arazinin değeri yükseltildi. Spor kompleksi inşaatının ihalesi ise AKP’li birçok belediyenin inşaat işlerini yürüten Hisar İnşaat’a verildi. CHP Bahçelievler İlçe Başkanı Hüseyin Özkahraman, AKP’li Bahçelievler Belediyesi’nin ilçedeki boş araziler üzerinden yandaşlarına “rant” sağladığını belirterek, “İlçede imar değişiklikleriyle araziler talan edilerek, yandaşa rant kazandırılıyor” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Bahçelievler Belediyesi’nce yapılan imar planı değişikliği ile Bahçelievler Yenibosna’daki 3 pafta 149 ve 153 parsellerde yol, kamu sağlık alanı ve çocuk bahçesi olarak görülen alanlar iptal edilerek arazinin tamamı “konut ve ticaret” alanına dönüştürüldü. İBB Planlama Müdürlüğü’nün “İmar Yönetmeliği” ve “İmar Kanunu”na aykırı olduğu yönündeki raporu bulunmasına karşın 39 bin metrekarelik yapılaşma hakkı 66 bin 850 metrekareye çıkarıldı.

Bahçelievler Belediyesi’nce 12 milyon YTL’ye ihale edilen ve söz konusu araziye komşu parselde başlatılan Yenibosna Spor Kompleksi inşaatı işi ise daha önce AKP’li Ankara Keçiören, Yenimahalle, İstanbul Maltepe, Tuzla belediyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda belediyenin işlerini yürüten Hisar İnşaat’a verildi. İhale şartnamesine göre Mayıs 2008’de başlatılan işin 7 ay gibi kısa bir sürede tamamlanması ise dikkat çekti.

Adım adım yağma planı

CHP Bahçelievler İlçe Başkanı Özkahraman, Yenibosna Radar bölgesindeki araziye ilişkin 2005 yılından bu yana sistemli bir dizi değişiklik yapıldığına dikkat çekerek, arazi ile ilgili değişiklikler hakkında şöyle konuştu:

“Söz konusu arazinin mülkiyeti Bahçelievler’de yaşayan göçmen ailelere aitti. Bu arazilerin önce sahipleri bulundu ve düşük fiyatlarla el değiştirmeleri sağlandı. El değiştirme işine de AKP’li Mehmet Ekmekçi, Kazım Yıldırım ve Bahçelievler Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Çiftçibaşı yürüttü. Daha sonra bu arazi yüksek fiyatlarla Yaşar Alkan, Mustafa İmik’in de aralarında bulunduğu 6 kişiye satıldı. İBB’nin ve Bahçelievler Belediyesi’nin plan değişikliği ile arazinin tamamına ‘konut ve ticaret’ alanı yapılmasına izin verildi. Yapılacak inşaatların bodrum katları emsal dışı tutularak büyük bir rant yaratıldı. Şimdi de belediye arazisinin yanı başına spor tesisi ve yüzme havuzu inşa ediliyor.”

Kahraman, plan tadilatıyla kamu sağlık tesisi alanının iptal edilerek, parselin doğusunda özel sağlık alanı tahsis edilmesini de eleştirdi. Özkahraman, “Bu değişiklikle kamu ciddi zarara uğratıldı. Özel sağlık tesisi alanının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Özel Medical Park Hastanesi’ne tahsis edileceği söyleniyor. Adım adım yandaşlar zengin ediliyor” dedi.