AKP’li Başkan bile İsyan Ediyor



Trabzon İl Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun Rize İkizdere Vadisi için verdiği “doğal sit alanı kararı”na karşın bölgedeki 24 hidroelektrik santralı (HES) projesinden 4 tanesinin çalışmaları tam gaz sürüyor. HES firmalarının koruma kurulunun nihai kararı taraflara tebliğ etmesinden önce inşaatları bitirmeye çalıştığı belirtiliyor. Derelerin Kardeşliği Platformu Başkanı Mehmet Gürkan, çalışmalar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtirken, İkizdere’nin AKP’li Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu, hükümetin aksine kurulun kararını destekliyor.

‘Çalışmalar bir an önce durdurulmalı’

Trabzon İl Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun “doğal sit alanı” ilan ettiği ve Dünya Çevre Örgütü’nün “Korunması Gereken Alanlar Listesi”ne aldığı İkizdere Vadisi’nde, HES firmaları tarafından çalışmalar devam ediyor. Koruma kurulunun kararının taraflara tebliğ edilene kadar geçen süreçte, HES firmalarının çalışmaması gerektiği belirtilirken, firmalar kapasitelerini de arttırarak 24 saat çalışmaya başladılar. Vadide projelendirilen 24 HES’ten 4’ünün çalışmaları sürerken, kurul kararının tebliğ edilmesine kadar projelerin bitirilmesi amaçlanıyor.

Cevizlik, Saray, İncirli ve Yokuşlu HES projelerinde çalışmaların durdurulması gerektiğini belirten Derelerin Kardeşliği Platformu Başkanı Mehmet Gürkan, şöyle konuştu: “Koruma kurulunun kararıyla HES çalışmalarının bitirileceğini düşünmüştük. Ancak iktidar ve sermaye grupları anlaşarak çalışmaları sürdürüyor. Vadi boyunca kazma vurulmuş 4 proje bir an önce durdurulmalıdır. Gerek flora zenginliği gerekse biyosfer alanı özelliği ile İkizdere, korunması gereken bir alandır. Ama ne yazık ki burada AKP ve sermaye grupları, kurulun verdiği karara aldırmıyor. Çalışmaların durması için suç duyurusunda bulunacağız. Kazma vurulmayan diğer projelerde de çalışmaların başlamaması için elimizden geleni yapacağız.”

‘Doğayı öldürür’

İkizdere’nin AKP’li Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu da hükümetin aksine kurulun kararını destekleyerek, “İkizdere’ye HES yapılması doğayı öldürür. Bu bir cinayettir” dedi.

“Hem doğaya hem de enerjiye ihtiyacımız var. Ama doğaya ihtiyacımız daha büyüktür. Ben bu kadar çok HES projesine karşıyım. Bu vadiler, bu kadar HES projesini kaldırmaz” görüşünü dile getiren Kösoğlu, Trabzon İl Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun aldığı kararın, “halkın yararına bir karar” olduğunu vurguladı.

“HES’lerin enerji sorununu tam anlamıyla çözemeyeceğine” de dikkat çeken Kösoğlu, hükümetin TBMM’ye sunduğu “Biyolojik Çeşitlilik Yasa Tasarısı”nı da şöyle değerlendirdi: “Bu kadar çok santral, vadinin ölümüne sebep olur. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın oluşturacağı kurulda sadece iki sivil toplum kuruluşunun üyesinin bulunması yetersiz. Daha fazla olabilirdi.”