AKP’nin 2B Israrı



Çevre ve Orman Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın 2B (orman özelliğini yitirmiş arazi) sorununun çözümü için anayasa değişikliğine gidilmesi gerektiği konusunda görüş birliğine varması uzmanlar tarafından “seçim vaadi” olarak nitelendi.

Türkiye genelinde yaklaşık 480 bin hektar olduğu tahmin edilen 2B’ler için yapılması planlanan yasa değişikliğine göre kent merkezlerindeki 2B’lerde TOKİ ve belediyeler tarafından kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirilecek. Bu araziler üzerinde oturanlar hissesi oranında, gerekirse bir bedel de ödeyerek inşa edilecek konutlarda hak sahibi olacak. Üzerinde sanayi tesisi bulunan 2B arazileri ise tesis sahiplerine satılacak. Daha önce 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından konuyla ilgili tasarılar 2 kez veto edilmiş, Anayasa Mahkemesi de satışı engelleyen kararlar almıştı. 1981’den bugüne dek 18 ilde bulunan 473.419 hektarlık 2B arazisinin yalnızca yüzde 9’unun kullanım kadastrosu yapılabildi. 2B arazilerinin 22.233 hektarlık bölümü üzerinde yerleşim yerleri bulunuyor. Bu arazilerin üzerindeki tahmini konut miktarı 400.000, bu konutlarda yaşayan nüfus ise 2.5 milyon olarak tahmin ediliyor.

‘AKP siyasi rant elde edecek’

Eski Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Orhan Özkaya, 2-B’lerin üzerindeki kaçak yapıların, düzenlemenin ardından yasallaşacağına dikkat çekerek “Düzenleme mahkeme kararıyla bozduruluncaya kadar, AKP siyasi rant elde etmiş olacak. Adı geçen alanlardaki tüm kaçak yapılar meşruluk kazanacak. AKP bu alanlarda yer alan yapı sahiplerinin oyu uğruna ormanları talan edecek” dedi. Gelişmenin 12 milyon köylüyü yakından ilgilendirdiğini de belirten Özkaya, şöyle konuştu: “Bu alanları köylünün alamayacağı ortada. 2-B arazilerini TOKİ’ye devretmeye çalışıyorlar. Bunu da kentsel dönüşüm adı altında yapmak istiyorlar. Gelişmelerin hepsi seçim yatırımıdır.”

TEMA Hukuk Danışmanı Ömer Aykul da 2B arazilerinin satılabilmesi için anayasal değişikliğe ihtiyaç olduğunu vurgulayarak “Hükümetin amacı 2B sorununu gerçekten çözmek olsa seçimden sonra gündeme getirir. Ama bu konu hep seçimden önce gündeme alınıyor” dedi. Aykul, 2B’lerin satışının yurttaşlar için “seçim vaadi”, ormanlar için de “yangın ve işgal” anlamına geldiğini ifade etti.

2B arazilerinde ilk on

Türkiye’de en çok 2B arazisine sahip olan kent Antalya. En çok 2B arazisinin bulunduğu ilk 10 il ise şöyle: “Antalya 45 bin 548 hektar, Mersin 39.287 hektar, Balıkesir 34.887 hektar, Ankara 31.706 hektar, Adapazarı 29.643 hektar, Muğla 29.138 hektar, İstanbul 18.233 hektar, Bolu 16.095 hektar, Samsun 15.290 hektar, İzmir 14.772 hektar.”