'Akropol'ü Turlarımızdan Çıkarırız'



İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan tarihi Akropol'e ulaşımı sağlayan teleferiğin ücretinin kişi başı 12 lira olarak belirlenmesine seyahat acentelerinden tepki geldi. ITM Travel Genel Müdürü Recep Yavuz, Akporol'ü gezi güzergahından çıkartabileceklerini söyledi. Akropolis Teleferik A.Ş. İşletme Müdürü Ali Yıldırım ise, gerekli bilgilendirmenin Nisan ayından bu yana düzenli olarak yapıldığını belirtti.

Alternatif sunuldu

2006 yılında İzmir 2 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu toplantısında, kazıları yürüten Alman Arkeoloji Enstitüsü'nce, Akropol'e çıkan tonajlı araçların yaydığı titreşimin, sur duvarlarına zarar verdiği belirtilmiş ve yolun kapatılması kararı alınmıştı. Kararda, Akropol'deki yapıya en uygun alternatif ulaşımın teleferik olduğu da belirtilmişti. Bu kararların ardından bölgeye teleferik yapılması kararlaştırıldı. Maliye Bakanlığı'nın açtığı ihaleyi kazanan firmanın yaptığı teleferiğin resmi olmayan açılışı 8 Ekim'de yapıldı. Akropol'e çıkışa olanak sağlayan yol, tur otobüslerinin kullanımına kapatıldı. Seyahat acenteleri ise, teleferik ücretlerinin, önceden bilgi verilmeksizin kişi başı 12 lira olarak belirlenmesine tepki gösterdi.

50 bin kişi gelecek

Genel Müdür Recep Yavuz, "Acentelerin tur satışları, paket şeklinde yapılıyor ve ödemeler seyahat öncesi gerçekleştiriliyor. Ücretlerle ilgili bize bilgi verilmedi. Tur firmaları olarak, Akropol'ü 10 liraya geziyoruz. Teleferik ücretiyse kişi başı 12 lira. 50 bin turistin bizim aracılığımızla geleceğini düşünürsek, önemli bir meblağ tutuyor. Turizm firmaları, teleferik ücretini cebinden ödemek durumunda kalacak. Tur operatörleri, Akropol ve Bergama'nın gezi güzergahından çıkarılabileceğini konuşuyor" dedi. Acentelere gerekli bilgilendirmeyi Nisan ayından bu yana yaptıklarını söyleyen Akropolis Teleferik A.Ş. İşletme Müdürü Ali Yıldırım ise, "Akropol'e çıkan yolu, binek araçların kullanabiliyor" dedi.

Gönenç: Türkiye'de ilk kez uygulanıyor

Projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu belirten Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, "İlk kez 1. derecede arkeolojik SİT alanında 49 yıllık bir irtifak hakkı tesis ediliyor. Maliye Bakanlığı'na da hasılatından yüzde 1 pay vermek üzere anlaşılıyor. İmar açısından ve ruhsatlandırma konusundaki evraklar tamam olduğu için Bergama Belediyesi buraya iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı verdi. Bu, belediyenin projesi değil" dedi.