Turizm Cenneti Atağa Kalktı



Turizm varlıklarını değerlendirme, proje üretme, uluslararası organizasyonlar ve tanıtım konusunda eksiklikleri bulunan Antalya, bu açığını Antalya Tanıtım ve Uluslararası Turizm AŞ ile gidermeyi amaçlıyor. 1 milyon YTL'lik sermayeyle kurulacak olan şirkette, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da yer alması bekleniyor. Şirket, müze ve ören yerlerini daha iyi şartlarda işleterek turiste sunacak, hediyelik eşya satacak, elde edilen kaynağı da kentin tanıtımında, müze ve ören yerlerinin restorasyonu ve kazı çalışmalarında kullanacak.

Antalya'nın tanıtımda, hem hedef pazarları, hem tanıtım araçlarını çeşitlendirmek zorunda olduğunu belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Kemal Özgen, ''Güçlü bir şirket ile hem bugün yapılan birçok çalışma daha etkin ve ekonomik olarak yürütülecek hem de bugün yapamadığımız birçok hizmet yürütülebilecek'' diye konuştu.

Müzelere mercek
Özgen, Türkiye'de ilk olacak uygulamanın dünyada pek çok örneği bulunduğunu ve pek çok ülkede turizm faaliyetlerinin vakıf ve şirketler aracılığıyla yürütüldüğünü ifade etti.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Osman Ayık da, bakanlık bünyesindeki Döner Sermaye İşletmeleri Müdürlüğü (DÖSİM) ya da TURAŞ'ın şirkette yer alabileceğini belirterek ''Öncelikli olarak bölgedeki ören yerleri ve müzelerin daha iyi şartlarda turiste sunulmasını hedefliyoruz. Antalya'da geçen yıl 7.5 milyon turist geldi, ama bunun sadece 1.5 milyonu müze ve ören yerlerini ziyaret etti. Bu şirket aracılığıyla müze ve ören yerlerinin daha iyi şartlarda işletilip restore ve kazı çalışmalarına da fon oluşturulacak'' dedi.

Ayık, bugüne kadar Antalya Tanıtım Komitesi aracılığıyla, gönüllülük ilkesiyle yapılan kent tanıtımının da kurumsal bir yapıya dönüştürüleceğini vurguladı. Şirket içinde Alanya ve Manavgat Ticaret ve Sanayi Odaları, AKTOB, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), Kemer Tanıtım Vakfı (KETAV), Belek Turizm Yatırımcıları Birliği (BETUYAB) ortak olmayı kabul ederken belediyeler de özel protokollerle şirkete destek vereceklerini açıkladı.