Vali Güler: İstanbul’un İstiap Haddi Doldu

Nüfusu 12 milyonu geçen şehrin, bundan sonra göçü kaldırmayacağını belirten Vali Güler, göç yüzünden yaşanılan çarpık şehirleşme sorununu çözmek için 300 bilim adamının gece gündüz çalıştığını söyledi. İstanbul 12 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın en büyük metropollerinden biri olurken, Vali Muammer Güler şehrin istiap haddini doldurduğunu söyledi. Kentin yıllardır plansızlık nedeniyle anormal büyüme kaydettiğini ve aldığı göçle artık zor bir şehir olduğunu belirten Güler “İstanbul’un bunca yıldır nazım imar planı yok. Her konu gibi bu da ihmal edilmiş. 300 bilim adamı, 14 departman İstanbul’un geleceğini planlıyor.” dedi.

17 Şubat 2003 tarihinde İstanbul Valisi olarak göreve başlayan Muammer Güler, geride kalan 3 yıllık çalışmalarını Zaman’a değerlendirdi. 15 yıllık valilik hayatında ilk kez tek partili iktidar döneminde çalıştığını vurgulayan Güler, İstanbul’da emniyet müdürü ve belediye başkanı ile uyumlu bir çalışma içinde olduklarını kaydetti ve AK Parti, CHP, Anavatan Partisi ve Saadet Partisi üyelerinden oluşan 225 kişilik İl Genel Meclisi’nin tarihî yatırımlara ve projelere imza attığını ifade etti.

İstanbul’u yılların ihmali neticesinde ‘istiap haddi dolmuş bir şehir’ olarak tanımlayan Vali Güler, gelecek için iyi bir planlama çalışmasının başladığını söyleyerek “Şehir 300 bilim adamı ve 14 departman tarafından Metropolitan Planlama Merkezi’nde geleceğe hazırlanıyor. Yol haritası hazırlanıyor. İstanbul’un meslek teşekkülleri, kamu, medya, esnaf, sivil toplum örgütleri ile oluşturulacak konsensüsle çalışılarak geleceğe taşınması gerekiyor. Yetkiler sizin, planlama bizim olmaz. Ankara ile İstanbul arasındaki merkezî yönetim artık yerinden yönetime tamamen geçmeli. Bölgesel planlamalar yapılıyor. Türkiye 26 bölge, İstanbul başlı başına bir bölge olarak ayrıldı.” şeklinde konuştu.

Şehrin geleceğe taşınmasında su havzalarının önemine değinen Vali Güler, depremde, afette, günlük yaşamda suyun önemli bir yaşam kaynağı olduğunu hatırlatarak, “Su havzaları gelecek için korunmalı. Şehirde imar izni verilirken bunlar göz ardı edilmemeli ve kesinlikle en küçük taviz verilmemeli. Son üç yılda cezalar sayesinde ne su havzalarına ne de ormanlık alanlara bir tek kaçak yapı yapıldı. Yapılmayacak.” dedi.

Son 3 yılda İstanbul’un uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yaptığını kaydeden Vali Güler, “Çok önemli kongrelerin, zirvelerin, spor organizasyonlarının yapıldığı dönem oldu. Artık dünyanın gözü Türkiye’de. Türkiye’ye gelen turistlerin ortalaması yüzde 30’lar civarında. İstanbul’da yüzde 48 oranında. Dünyanın hiçbir şehri İstanbul kadar önemli değil. İstanbul tek başına Türkiye; İstanbul olmasa Türkiye olmaz. 2020’li yıllarda dünyada 33 tane mega kent hesaplanmış, İstanbul bunların içinde.” şeklinde konuştu. MOBESE’nin İstanbul için gerçekleşen en büyük proje olduğunu söyleyen Güler, sistemin giderek yayıldığını, bunun da suçların azalması ve suçluların yakalanmasında etkili olduğunu kaydetti.

Üç yılın sevabı günahı bu kitapta
İstanbul Valiliği’nin son üç yılda yapılan çalışmaları derlediği kitapta rakamlarla çalışmalar özetlendi. Kitapta yer alan notlara göre, en çok önem verilen konuların başında eğitim geliyor. 2005 yılında eğitim harcamalarına 400 milyon YTL ayıran İstanbul Özel İdaresi, 3 yılda toplam bütçesinin yüzde 41’ini de eğitime harcadı. Toplam 500 okul yapılırken, bütün okullarda bilgi teknolojileri sınıfı açıldı. İstanbul’da bilgisayarı olmayan okul kalmazken birçok okula da internet imkanı sağlandı.

İstanbul’da depreme dayanıksız 133 okul yıkılıp yeniden yapılırken, 505 okul da depreme dayanıklı hale getirildi. Sağlık altyapısının düzeltilmesi amacıyla yürütülen çalışmalar sonucunda Ümraniye Devlet, Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma, Haseki, Okmeydanı Ağız ve Diş Hastalıkları, Kağıthane, Pendik devlet hastaneleri, 92 yeni sağlık ocağı ve 325 yeni muayene ünitesi açıldı.

İstanbul’un güvenliği için ‘Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu’ (MOBESE) hayata geçirildi. 3 polis okuluna sahip İstanbul’a bir yenisi eklenerek Arnavutköy Polis Okulu eğitime başladı.

Spor ve sosyal faaliyet alanlarında valiliğin katkıları ile Formula 1 pisti tamamlanarak ilk yarışlar geçen yıl yapıldı. Özel İdare, 8 kapalı spor salonunu hizmete açtı.

Kültür şehri olarak da bilinen İstanbul’da Özel İdare, İstanbul Müze Kent Projesi’ni hayata geçirdi. Başta Topkapı Sarayı, Bab-ı Hümayun ve Arabalar Kapısı’nın onarımını yapan İstanbul Özel İdaresi çeşme, köşk, saray, müze gibi birçok tarihî eserin onarım ve bakımını da tamamladı.