'Tarihi Yapılar' İçin Kurtarma Operasyonu



Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin, yıkılmaya yüz tutmuş eski binaları kamulaştırıp restore edecek, daha sonra satıp ekonomiye ve tarihe kazandıracak.

Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin, sivil toplum örgütlerinden alacakları destekle, Aydın'da tarihi evlerle ilgili proje başlatacaklarını söyledi. Tarihi evleri tekrar tarihe kazandıracaklarını belirten Belediye Başkanı Ortekin, "Aydın'da hemen hemen her mahallemizde yıkılmaya yüz tutmuş tarihi değeri bulunan evlerimiz var. Bu tarihi evleri kamulaştırıp restore ederek satıp ekonomiye ve tarihe kazandıracağız" dedi.

İşadamları yapacak
Aydın Genç İşadamları Derneği (AYGİAD) tarafından restore edilen Çankaya Caddesi'ndeki tarihi binada incelemelerde bulunan Ortekin, "Bu çalışma Tralleis kazıları kadar önemli. Tralleiste toprağın altındaki tarihi yapılaşma kurtarılıyor. Biz de toprağın üzerindeki tarihi evlerimizi bizden sonra geleceklerin görmesi için tarihe kazandıracağız. Bu uygulamada belediyenin başlangıçta cebinden para çıkacak, ama daha sonra burası satılınca para geri gelecek" dedi

330 metrekareye 60 bin YTL harcanacak
AYGİAD Başkanı Kazım Karamanoğlu, 1932 yılında yapılan tarihi binanın üçüncü dereceden sit alanı olduğunu, buranın restorasyonu için gerekli bürokratik izinleri aldıklarını belirterek, "Tamamı 330 metrekare alandan oluşan iki katlı tarihi bina için 60 bin YTL harcama yaparak restorasyonunu tamamlayacağız. Restorasyon çalışmaları bittikten sonra burayı derneğimizin idari binası olarak kullanacağız" dedi.

Atila Karpınar