Darıca Yardım Bekliyor

''Artık alternatif kalmadı. Ya ulaşım olanağı sağlanacak ya da burası kapanacak'' diyen Boğaziçi Hayvanat Bahçesi sahibi Faruk Yalçın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ilgisizliğinden yakınarak buraya ulaşım olanağı sağlanmasını istiyor. Kapanması halinde hayvanları yeniden Avrupa'ya göndermek zorunda kalacaklarını belirten Yalçın, ziyaretçilerin ilgisini bekliyor.

Türkiye'de Avrupa Birliği Hayvanat Bahçesi Birliği'ne (EAZA) üye tek yer olan Darıca'daki Boğaziçi Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, ilgisizlik ve ulaşım sorunları nedeniyle kapanmanın eşiğine geldi. Bahçenin sahibi Faruk Yalçın , İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ilgisizliğinden yakınarak buraya ulaşım olanağı sağlamasını istiyor.

Kocaeli'ne bağlı olan ancak hiç hayvanat bahçesi bulunmayan İstanbul için bulunmaz bir fırsat sunan Boğaziçi Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı'nı ziyaret ederek Faruk Yalçın ile sorunları konuştuk. Yalçın, 15 yıllık maddi ve manevi emek sonucu 1993'te ziyarete açılan bahçenin, Türkiye'de EAZA'ya üye olan tek yer olduğunu anımsatarak ziyaretçi azlığı ile çok zor günler geçirdiklerini söyledi. Ziyaretçi azlığının nedeninin buraya ulaşımı sağlayacak toplu taşıma araçlarının bulunmaması olduğunu anlatan Yalçın, dünyanın her yerinde bahçelerinin kentlerin dışında olduğunu, belediyelerin buralara sahip çıkarak ulaşım olanağı sağladıklarını vurguladı.

Yalçın, ''Türkiye'de hayvanat bahçelerinin önemi yeterince kavranmış değil. İstanbulluların buraya ulaşması o kadar zor ki... Bazen bölge halkı geliyor, ama onların da zaten maddi durumları kısıtlı. İstanbul'dan da yalnızca arabası olanlar geliyor. İstanbul'un bazı yerlerinden otobüsler Tuzla'ya kadar geliyor. Oysa Tuzla ile buranın arası 6 km. Otobüsler buradan da geçse tüm sorun hallolacak'' diye konuştu.

'TÜRKİYE'NİN AYIBI OLUR'

Ulaşım sorununun çözümü için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile temasa geçtiklerini belirterek gerekli ilgiyi göremediklerinden yakınan Yalçın, belediyeden 75 trilyon istedikleri yönündeki iddiaları da yalanlayarak yalnızca ulaşım konusunda yardım istediklerini vurguladı. İstanbul Valisi Muammer Güler 'in konuya ilgi gösterdiğini, buraya bir ziyaret yaparak kendilerine yardım etmesini umduklarını dile getiren Yalçın, ''Artık alternatif kalmadı. Ya ulaşım olanağı sağlanacak ya da burası kapanacak'' ifadesini kullandı. Faruk Yalçın şöyle devam etti:

''Buranın kapanması halinde bu hayvanları tekrar Avrupa'ya göndermek zorunda kalırız. Çünkü ülkemizde bu hayvanlara sahip çıkacak bir yer yok. Birkaç belediye hayvanlarla ilgileniyor ama. onların da yeterli ödenekleri yok. Buranın kapanması Türkiye için büyük ayıp olur. Zaten yetkililer bize destek yerine köstek oluyorlar.''

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise hayvanat bahçesinin kapanması halinde kendilerinin de üzüleceğini belirterek ''Bölgeye toplu taşıma imkânı sağlanması için değerlendirmeler sürüyor'' dedi.