Akvaryumda Tehlike



Deniz Temiz (TURMEPA) Derneği Genel Sekreteri Levent Ballar, dünyanın kendi kendini temizleyebilen sayılı körfezlerinden Saros’un çam ormanlarıyla çevrili bakir koyları ve plajlarıyla Türkiye’nin doğal yapısı bozulmayan nadir denizlerinden biri olduğuna dikkat çekerek bölgenin doğal yapısının korunması gerektiğini vurguladı. TURMEPA, Saros Körfezi’ndeki kirliliğe dikkat çekmek, korumaya alınmasını sağlamak ve kamuoyu oluşturabilmek amacıyla bölgeye inceleme gezisi düzenledi.

Eşsiz koylar

Saros Körfezi’nin kayalıkları, mağaraları ve deniz eko sistemi bakımından su altı sporlarına uygun olduğunu ifade eden Ballar, “Körfez aynı zamanda sörf ve yelken için de bulunmaz koylara sahip. Bu güzelim akvaryumda da tehlike kapıda, Trakya kıyı şeritleri ikincil konutlarla hemen hemen doldurulmuş durumda. Daha önce İstanbul-Tekirdağ arası yaşanan bu olgu, artık Saros Körfezi ve diğer sahil kesimleri için de tehlike yaratıyor. Saros’u bu tehlikelerden korumak için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından özel koruma alanı ilan edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Gelibolu Belediye Başkanı Cihat Bingöl de “Saros Körfezi’nde yasak avlanmanın önüne geçilmesi, yöre halkının balık yakalama konusunda bilinçlendirilmesi ve körfezin korunması için her zaman destek olmaya hazırız” dedi.