Akyaka'da da Hayat 'Yavaş'layacak



İzmir’in Seferihisar ilçesi önayak oldu, Muğla’nın ünlü turizm merkezi Akyaka da ‘Cittaslow’ (yavaş, sakin kent) olmak için sıraya girdi.

Akyaka Belediyesi ve Akyaka Kent Konseyi’nin Uluslararası Yavaş Kentler Birliği üyeliği için çalışmalarına başladığını belirten Akyaka Belediye Başkanı Çalca, “Öncelikle bu konudaki çalışmaları yürütmek üzere  çalışma grubu oluşturuldu. Çalışma grubu, Akyaka’nın yeterince tanıtılması için broşürler, afişler, bültenler hazırladı. Web siteleri üzerinden yayınlar yapıldı. Bundan sonra mart ayında yapacağımız halkoyu yoklamasıyla üyelik başvurusu konusunda karar alınacak” dedi.

Üyelik başvurusundan önce konunun Akyaka kamuoyunda yeterince bilinmesini ve görüşülmesini amaçladıklarına işaret eden Çalca, “Bir yandan broşürler,  afişler, bültenler, belediye ve kent konseyinin internet web siteleri üzerinden yayınlarla bilgilendirme çalışmaları yaparken diğer yandan aktif katılımı sağlayacağımız halk toplantıları düzenliyoruz. Amacımız Akyaka’nın çevre, kültür tarih, turizm, sanat, alanlarındaki farklılığını ve özgünlüğünü birlikte anlamak, görmek ve fark edebilmek” diye konuştu.

İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow, yavaş kent anlamına geliyor. 1980’lerde İtalya’da ‘fast food’ kültürüne karşı olarak, yerel ürünlerle geleneksel, sağlıklı beslenme kültürünü korumayı amaçlayan ‘slow food’ (yavaş yemek) akımı başlamıştı. Yine bu hareketten esinlenerek 1999’da 32 İtalyan kasabasının katılımıyla ‘yavaş kentler’ akımı başladı ve kısa süre sonra uluslararası bir nitelik kazandı. Uluslararası Yavaş Kentler Birliği, nüfusu 50 binden az olan küçük kentlerin, kasabaların üyeliğe kabul edildiği bir organizasyon. (aa)