Akyaka'da "Kıyılar Halkındır" Eylemi!



DHA'nın haberine göre, Muğla’nın Ula ilçesi Akyaka Mahallesi'ndeki Akyaka Orman Kampı'nı işleten Muğla'ya Hizmet Vakfı, Taş Evler'in olduğu bölgeyi, bir süre önce tel örgüler ve demir kapılarla kapattı. Girişe, 'Apart sakinleri dışında giriş yasaktır' ve 'Dikkat Köpek Var' yazılı tabelalar konuldu. Bölgenin tel örgülerle çevrilmesi nedeniyle kamptaki apartlarda kalanların dışındaki kişilerin denize girmesi de engellenmiş oldu. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarını oluşturduğu Akyaka Platformu, bunun Kıyı Kanunu'na aykırı olduğunu ileri sürüp, geçen hafta boyunca mahalle ve çevresinde duyurular yaparak, tepkilerini dile getirdi.

Platform üyeleri, "Taş Evler'in olduğu bölge tel örgüler ve demir kapılarla kapatılıp halkın serbest girişi engellemiştir. Bu bir suçtur. Yetkilileri derhal işledikleri bu suçtan vazgeçmeye, halkın kıyıya serbest erişimini kısıtlayan tel örgüleri, demir kapıları ve tüm engelleri kaldırmaya bu hukuksuzluğu düzeltmeye çağırıyoruz" diyerek mahalleliyi eyleme davet etti.

"Yasa çiğnenmekte, suç işlenmekte"

Gruptakiler, 'Uyumayın kıyılarınıza sahip çıkın', 'Kanun girmeyen kıyıya Muğla'ya Hizmet girer', 'Yasakmışşş, kıyımın kenarı', 'Kıyılar halkındır engellenemez', 'Kıyı Kanunu uygulansın', 'Ranta hizmet, Muğla'ya eziyet', 'Muğla'ya hizmet bu mu la?', 'Sahile gelsene bir şey konuşacağız', 'Kıyılar özelleştirilemez direnakyaka, direnakçapınar, direnazmak, direnakbük, direngökova' yazılı döviz ve pankartlar taşıdı.

Bu vakıf kime hizmet ediyor?

Akyaka Platformu adına basın açıklamasını okuyan Mine Erdoğan, "Kıyı Kanunu'nun 6'ncı maddesi, 'Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz. uvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz' demektedir. Muğla'ya Hizmet Vakfı, açıkça bu yasayı çiğnemekte ve suç işlemektedir. Zira, söz konusu yasa bu tür uygulamalar için cezai yaptırım öngörmektedir. Muğla'ya Hizmet Vakfı'nın kuruluş amacının, Muğlalı ev kadınlarının ekonomik ve sosyal koşullarının iyileştirilmesine katkı sağlamak olduğu iddia edilmektedir. Söz konusu vakıf, otopark, plaj, restoran otel, vs. işletmek gibi geniş bir yelpazede amacının dışında ticari faaliyetler yürütmekte, halkın kanunlarla verilmiş haklarını kullanmalarını engellemektedir. Muğla'ya Hizmet Vakfı'nın Muğla'ya hizmet etmediği ortadadır. O zaman bu vakıf kimlere, bilemediğimiz hangi amaca hizmet etmektedir?" dedi.

Biz nerede tatil yapacağız?

Orman kampına karavanıyla 6 aylığına tatile gelen memur emeklisi Zerrin Kükürt de eylemcilere destek verdi. Kükürt, “Akyaka’nın orman kampı olarak kalması benim için çok önemli. Burada tatil yapan birçok emekli öğretmen var. Bizler başka yerde tatil yapamayız. Geçen yıl 6 aylığına 2 bin lira sezonluk para öderken şimdi benden 3 bin 600 lira ücret aldılar. Bu bile bütçemizi fazlasıyla sarstı. Her yer özelleştiriliyor. Biz nerede tatil yapacağız? Bize tatil yaptırmayacaklar mı? ” diyerek tepkisini dile getirdi.

Açıklamaların ardından grup, hep birlikte orman kampı iskelesinden denize atlayıp, “Kıyılar halkındır, engellenemez” yazılı pankart açarak eylemlerini buradada sürdürdü. Grup, daha sonra olaysız dağıldı